Zeman udělí padlým vojákům medaile Za hrdinství, ve čtvrtek zazní zvony

Kábul/Praha - Na památku českých vojáků, kteří zemřeli po sebevražedném útoku v Afghánistánu, se o čtvrtečním poledni po celé zemi rozezní sirény a zvony. Dohodla se na tom vláda, která dnes také držela za vojáky minutu ticha. Prezident Miloš Zeman už oznámil, že všem čtyřem osobám udělí in memoriam medaile Za hrdinství. Jejich ostatky dopraví speciální letadlo zpět do ČR ve čtvrtek odpoledne.

K útoku došlo včera nedaleko základny Bagrám na východě země, když se zde odpálil sebevražedný atentátník. Ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel se již dopoledne zúčastnili informativní schůzky s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou, afghánské neštěstí bylo také jedno z hlavních témat dnešního zasedání kabinetu. Právě na něm padlo rozhodnutí vzpomenout na oběti bojů prostřednictvím čtvrtečního ozvučení sirén a zvonů.

Smuteční pocty chystá také samotný Pražský hrad. Během zítřka nechá nad nádvořím vztyčit černou vlajku. Samotná státní vlajka bude svěšena na půl žerdi.

Při výbuchu zahynulo podle české armády také sedm afghánských civilistů včetně jednoho dítěte. Asistenční mise OSN v Afghánistánu nicméně uvádí, že kromě českých vojáků zahynulo nejméně 12 civilistů včetně deseti dětí. Pavel dnes řekl, že nemá jiné nové informace, než měl v úterý. Podle Stropnického americký voják, který byl přítomný výbuchu, celý incident natočil. Záznam nyní bude prozkoumán, k dispozici ho dostane i česká strana. Vzhledem k drastičnosti zveřejněn nebude. Armáda celou událost analyzuje. „Není vyloučeno, že bude po nějaký čas ovlivňovat konání hlídek,“ dodal ministr.

Ilustrační foto
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Letadlo pro ostatky čtyř mrtvých vojáků odlétá dnes v deset hodin večer, zítra krátce po 13. hodině přistane na letišti v Praze-Kbelích. Následovat bude pietní ceremoniál, kterého se zúčastní i prezident Zeman. Rakve s ostatky budou zahaleny do české vlajky, po vynešení z letounu budou uloženy na katafalky.

Po smutečním projevu vojenského kaplana budou přeneseny do pohřebnických vozů. Na místě bude přítomna čestná armádní jednotka. Vlastní pohřby už proběhnou v režii rodiny. Jak informoval náčelník generálního štábu, stát pozůstalým uhradí pohřeb i související náklady a vyplatí jim jednorázové odškodné. Pobírat budou vdovský a sirotčí důchod.

Zeman chce padlé vojáky ocenit medailemi Za hrdinství. Ocenění jim bude in memoriam uděleno při příležitosti státního svátku 28. října, uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček s tím, že medaile může být udělena pouze v řádové dny, tedy 1. ledna nebo 28. října.

Kolegové z chrudimské posádky uctili památku nástupem

Už dnes se na letišti u chrudimských kasáren uskutečnil nástup 43. výsadkového mechanizovaného praporu k uctění památky kolegů. „Dostal jsem tu nepříjemnou roli, vyjádřit těm klukům za město Chrudim soustrast. Všichni tři padlí vojáci z Chrudimi byli z druhé roty, úderné části útvaru,“ uvedl starosta Chrudimi Petr Řezníček. Další voják, který při útoku nedaleko základny Bagrám na východě Afghánistánu utrpěl vážná zranění, je také z chrudimského praporu. Ráno se za padlé vojáky uskutečnila mše v kostele svaté Kateřiny. Radnice už v úterý vyvěsila černý prapor.

Události, komentáře: Útok na české vojáky v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Sebevražedný útok odsoudila mise OSN i prezident Karzaj

Při výbuchu zahynulo podle české armády také sedm afghánských civilistů včetně jednoho dítěte. Asistenční mise OSN v Afghánistánu ovšem uvádí, že kromě českých vojáků zahynulo nejméně 12 civilistů včetně deseti dětí. Atentát mise OSN odsoudila a ve svém prohlášení vyzvala hnutí Taliban, aby se vzdalo útoků mezi obyvateli a aby zastavilo boje v obydlených oblastech.

„Základna leží v provincii, která je považována za relativně klidnou – ve srovnání s provinciemi Lógar nebo Vardak. Nepřekvapilo mě ale, že došlo k útoku právě zde,“ uvedl český velvyslanec v Afghánistánu Miroslav Kosek. „Útoky, a především raketové, se v Bagrámu odehrávají relativně často. Útok takovéhoto rozsahu si nepamatuji.“

Útok odsoudil i dosluhující afghánský prezident Karzaj; označil ho za zbabělý, neodpustitelný čin, jehož obětí se stali nevinní lidé, včetně dětí. Zdůraznil, že Taliban nepřestal prolévat krev civilistů, a to dokonce ani v době muslimského posvátného měsíce ramadánu.

Vydáno pod