Ostatky českých vojáků přiveze armádní speciál ve čtvrtek

Praha – Při sebevražedném útoku u afghánského Bagrámu zahynuli čtyři čeští vojáci, další Čech je těžce zraněný, avšak mimo ohrožení života. Pro ostatky zabitých vojáků vypravuje armáda speciál. „Letoun odletí v zítřejších večerních hodinách a přílet na letiště Kbely očekáváme ve čtvrtek kolem poledne. Následně uspořádáme smuteční ceremoniál za padlé vojáky,“ uvedl armádní generál Petr Pavel. Se speciálem odletí do Afghánistánu pět vojáků, kteří je nahradí.

Vážně zraněný voják je v péči českých a amerických lékařů vojenské nemocnice v Afghánistánu. Podstoupil už druhou operaci a další ještě budou následovat. Jeho stav je stabilizovaný, ale přesun do České republiky zatím není podle Pavla možný.

„V 7:15 místního času došlo k výbuchu nástražného zařízení ve vestě sebevražedného atentátníka, který se přimíchal do davu lidí, s nimiž na místě komunikovali i naši vojáci. Bylo to v rámci standardní patroly, při které naši vojáci zajišťují ochranu základny. Jejich úkolem je navazovat kontakt s místím obyvatelstvem a představiteli samospráv,“ popsal událost Petr Pavel, který zdůraznil, že vztahy českých vojáků s místním obyvatelstvem jsou na nadstandardní úrovni.

Petr Pavel, armádní generál:

„Naši vojáci mají za cíl komunikovat s místním obyvatelstvem a zástupci místních samospráv, aby se prohloubily kontakty. Je to těžší než jezdit obrněným vozidlem, samozřejmě s lidmi nemluvíte přes hlaveň kulometu. Proto jsou naši vojáci více zranitelní. Tento incident je politováníhodný, ale bohužel se mu nedá zabránit.“

„V davu byly přítomny ženy a děti, což bylo signálem, že je situace bezpečná. To, že se tam vmísil člověk, který měl na sobě uniformu afghánské národní policie a odpálil se, je věc, která se nedá předjímat a nedá se jí předcházet,“ uvedl Pavel. „Naši vojáci si tam nejezdí zastřílet, nejezdí si tam vylepšit ekonomickou situaci, ale dělají dobře svou práci,“ uzavřel Pavel. 

„Vojáci neporušili žádná bezpečnostní opatření. Na straně afghánského obyvatelstva je sedm mrtvých civilistů, jedno dítě bylo zraněno a transportováno společně s naším zraněným vojákem na základnu k ošetření,“ dodal zástupce náčelníka Aleš Opata, který zítra plánuje do Afghánistánu odletět.

Zeman: Smrt vojáků nebyla zbytečná

„Čeští vojáci nezemřeli zbytečně, neboť bojovali proti mezinárodnímu terorismu,“ uvedl prezident Miloš Zeman. „V Afghánistánu je jedna z nejvýznamnějších teroristických základen, která organizuje útoky vůči celému světu – jako například v New Yorku, Londýně, Madridu nebo Bombaji. Není vyloučeno, že teroristé plánovali nebo plánují také útoky na další země včetně České republiky, takže čím intenzivněji se bude bojovat v Afghánistánu, tím nižší je riziko, že budou zasaženi nevinní čeští občané. V tomto je smysl jejich boje a jejich obětí,“ dodal Zeman.

Politici hrdinství padlých českých vojáků ocenili. Shodli se, že tragédie vysílání dalších vojáků na misi do Afghánistánu neovlivní. „Pokud jde o misi v Afghánistánu, ta je schválená a má svůj daný mandát. Ta mise se nemění,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. „Tragédie v žádném případě nezpůsobí, že armáda ukončí činnost v tomto prostoru. Protože to by teroristé dosáhli svého cíle,“ dodal Opata.

Podle šéfa Senátu Milana Štěcha tato událost ukázala dvě věci. „Za prvé – boj proti mezinárodnímu terorismu ve všech jeho podobách zdaleka nekončí, spíše naopak. Za druhé – všichni naši vojáci na zahraničních misích jsou mimořádně stateční lidé, kteří denně nasazují své životy a zaslouží si naši plnou podporu a úctu,“ uvedl Štěch. 

Při sebevražedném útoku v Afghánistánu zemřeli čtyři čeští vojáci
Zdroj: ČTK/AP/Rahmat Gul

Útok na české vojáky, navíc v davu dětí, odsoudila i asistenční mise OSN v Afghánistánu. V prohlášení mimo jiné vyzývá hnutí Taliban, aby se vzdalo útoků mezi civilisty a aby zastavilo boje v obydlených oblastech.

Paroubek: Zbytečné oběti ve zbytečné válce

Bývalý premiér a předseda neparlamentní strany LEV 21 Jiří Paroubek označil oběti českých vojáků za zbytečné „ve zbytečné válce za zájmy, do kterých nám nic není“. Vyzval vládu ke stažení vojáků z Afghánistánu. Také šéf KSČM Vojtěch Filip zdůraznil, že jeho strana je proti zahraničním misím, „ve kterých velmi často obětují životy čeští vojáci“.

Pavel Bělobrádek,  předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace:

„Nikdo nemá větší lásku k druhým než ten, kdo obětuje svůj život za druhé. A tohle je přesně ten případ, kdy boj za demokracii, svobodu, lidská práva a lidskou důstojnost s sebou nese v některých případech i oběť nejvyšší.“

Zdroj: Události, komentáře

Pozůstalí dostanou asi milion korun

Rodiny pozůstalých se o tragické události dozvídají jako první. Přijíždí k nim zástupce armády, psycholog, lékař, případně kaplan, je-li rodina věřící. Je připraven systém náhrad a kompenzací. Děti a manželky vojáků padlých v Afghánistánu by měly dostat od českého ministerstva obrany jako odškodnění asi milion korun, tedy stodvacetinásobek minimální mzdy. Pravidelně pak budou také pobírat měsíční výživné, sdělil Petr Medek z tiskového oddělení ministerstva obrany. Minimální mzda je v současné době 8 500 korun.

Pozůstalí také dostanou proplacenu dovolenou vojáka, poslední plat nebo náhrady za služební cesty. Pobírat by také měli vdovský nebo sirotčí důchod. Armáda dále zaplatí náklady spojené s pohřbem.