K soudu v kauze trafik přišel pouze jeden svědek. Nečasové prý věnoval květiny a uhlí

Na úterní jednání soudu v kauze takzvaných poslaneckých trafik a krácení daní u luxusních darů dorazil z deseti svědků pouze někdejší předseda představenstva a člen dozorčí rady Severočeských dolů Ivan Lapin. Odmítl, že by nynější manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) dal jakýkoliv hodnotný dar. Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš, miliardář Daniel Křetínský,  lobbista Vladimír Johanes či bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák se z úterního jednání Obvodního soudu pro Prahu 1 omluvili.

V kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády, čelí kromě bývalého premiéra Nečase obžalobě z podplácení jeho žena Jana (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Státní zástupce tvrdí, že v roce 2012 přislíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Nezaplacená daň přesáhla sedm set tisíc

Nečasovi a Bočkovi hrozí v případě prokázání viny až šest let vězení. Nečasové až osm, protože je obžalována také z krácení daní u luxusních darů, které dostávala v době, kdy zastávala funkci šéfky premiérova kabinetu. Cenu dárků policie vyčíslila na 10,1 milionu korun, zkrácená daň podle žalobců činí 736 tisíc korun. Původně chtěli vyšetřovatelé Nečasovou kvůli darům obvinit z korupce, neměli ale dostatek důkazů.

Právě k této části případu se měla v úterý vyjadřovat většina svědků. Policie podle médií identifikovala 12 jmen dárců, mezi kterými jsou generální ředitel ČEZu Daniel Beneš, miliardář Daniel Křetínský, tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), lobbista Vladimír Johanes či bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák. Mnozí ale popírají, že by Nečasové luxusní dárky kupovali.

Lapin v úterý před soudem uvedl, že s Nečasovou se viděl dvakrát či třikrát a věnoval jí pouze květinu a reklamní předměty. Ve stručné výpovědi odmítl, že by kdykoliv koupil hodnotný prsten nebo někoho pověřil jeho nákupem. „Ty reklamní předměty, to byly dva sáčky hnědého severočeského uhlí, které jsme dostali jako reklamní předmět v rámci kampaně na Severočeské doly,“ doplnil Nečas.

U žalobců a některých obhájců neuspěl návrh, aby se v úterý pouze přečetly dřívější výpovědi Beneše, Křetínského a podnikatele Tomáše Chrenka. Soud je tak bude na své jednání předvolávat znovu, příští zasedání naplánovala předsedkyně senátu Helena Králová na polovinu května.

Obžalovaní vinu odmítají. Nečas už dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel, pouze se v době stranického volebního kongresu snažil vyřešit rozkol v ODS. Obžaloba je podle něj vykonstruovaná a nepravdivá. Příslib trafik u soudu v minulosti popřela také zmíněná trojice poslanců.