V Senátu se objeví nová tvář. Voliči v Praze 9 vybírají nástupce Baudyšové

Voliči v Praze 9 a dalších částech na severovýchodě Prahy si v doplňovacích volbách vybírají nového zástupce v Senátu. Jeden z deseti kandidátů nahradí v horní komoře Zuzanu Baudyšovou (za ANO), která ze zdravotních důvodů v lednu rezignovala. V pátek byl podle radnice o volby malý zájem, hlasovací místnosti se opět otevřou v sobotu ráno.

V pátek mohli lidé hlasovat od 14:00 do 22:00, v sobotu  budou volební místnosti opět otevřené od 8:00 do 14:00. Pokud žádný z kandidátů nyní nezíská nadpoloviční většinu hlasů, rozhodne se o budoucím senátorovi mezi dvěma finalisty za týden.

O volby byl v pátek malý zájem. Mluvčí tamní radnice Marie Kurková uvedla, že do 20:30 odevzdalo svůj hlas 11,7 procenta voličů, o jejichž přízeň usilují starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS) s podporou lidovců, zastupitel Prahy 9 Petr Daubner (Piráti s podporou ČSSD a Zelených) nebo scenárista a radní pražské Vinoře David Smoljak (za Starosty a nezávislé).

TOP 09 postavila do voleb předsedu České společnosti pro rozvoj bydlení Martina Kroha. Za ANO kandiduje bezpečnostní expert a pedagog Martin Hrubčík.

SPD do voleb vyslala živnostníka Pavla Pešana, komunisté svého prvního místopředsedu Petra Šimůnka. Bývalý poslanec ČSSD a primář interny z Nemocnice Na Bulovce Jiří Koskuba kandiduje za Českou Suverenitu. O návrat do Senátu se pokoušejí Libor Michálek (dříve za Piráty, nyní za hnutí Vize pro Česko) a Eva Syková (dříve za ČSSD, poté za ANO, nyní za uskupení Pro Zdraví a Sport). 

  • Volební obvod zahrnuje městské části Praha 9 (bez Hrdlořez, Hloubětína a Malešic), Praha 14 (Kyje, Černý Most, Hostavice a část Hloubětína), Praha 19 (Kbely), Praha 20 (Horní Počernice), Praha 21 (Újezd nad Lesy), Běchovice, Dolní Počernice, Klánovice, Koloděje, Satalice a Vinoř.

Dosavadní senátorka Zuzana Baudyšová byla zvolena jako nestraník na kandidátce hnutí ANO v roce 2014, mandát nyní zvoleného člena horní komory tak skončí už na podzim příštího roku. Doplňovací volby se musí podle zákona uskutečnit do tří měsíců po rezignaci.

Baudyšová je známá hlavně díky Nadaci Naše dítě, kterou založila v roce 1993 a která se za dobu své existence stala respektovanou organizací v oblasti ochrany práv dítěte. V roce 1994 iniciovala zřízení nyní již samostatné krizové telefonní Linky bezpečí, jež denně vyřídí stovky hovorů dětí v nouzi, i vytvoření Krizového centra pro týrané děti.