Dětské letní tábory jsou už nyní z poloviny zaplněné. Kdo si chce vybrat, měl by si pospíšit

Letní dětské tábory jsou už z poloviny obsazené, zjistila Česká televize u jejich organizátorů. Naplněné jsou zejména ty spojené s kroužky a všeobecně zaměřené tábory v přírodě. Pořadatelé doporučují podat přihlášky nejpozději do konce dubna. Později se může stát, že děti budou zapisovány jen jako náhradníci.

V Domě dětí a mládeže hl. m. Prahy nabízejí téměř 120 různých táborů a přibližně polovina je už zaplněná. „Výjezdových a příměstských táborů nabízíme zhruba půl na půl, naplní se všechny a většina dětí se za rok zase vrátí,“ uvádí ředitel zařízení Libor Bezděk. 

Organizátoři táborů doporučují rodičům přihlásit dítě nejpozději během dubna. I když je nabídka omezenější, stále je šance alespoň trochu vybírat. „Opozdilci přihlašující děti koncem června pak berou opravdové zbytky nebo figurují jen jako případní náhradníci,“ upozorňuje Soňa Petridesová z DDM Pardubice.

I v Pardubicích už je přebráno. Volná místa jsou například na specializovaném rybářském nebo astronomickém táboře. Taneční soustředění a jiné pobyty spojené s kroužky jsou  naopak obsazené.

Na táboře bere mobil do ruky polovina dětí
Zdroj: ČT24

„Výjezdových táborů pořádáme přes 40 a příměstských okolo 200. Místa na některých ještě jsou, nejrychleji rozebrané jsou tábory spojené s kroužkem, tam už je plno,“ uvedl Jan Ondroušek z Brněnského volnočasového centra Lužánky.

Plno je také u Skautu. „Skautské tábory jsou dělané hlavně pro děti ve skautských oddílech, jinými dětmi doplňujeme velmi zřídka, pokud je volná kapacita,“ vysvětluje mluvčí Skautu Barbora Trojak.

Levnější a pohodlnější varianta

Se zájmem o tábory roste i jejich cena, nejdražšími položkami jsou potraviny a doprava. Zatímco čtrnáctidenní výjezdový tábor vyjde okolo pěti tisíc korun, týdenní příměstský zhruba na patnáct set. Za poslední roky ceny stouply v řádu stovek korun.

Kvůli nižší ceně rodiče často dají přednost táboru příměstskému. Některým dětem také vyhovuje každodenní návrat domů. „Rodiče to ale s příměstskými tábory nesmí přehnat, někdy děti pošlou na čtyři za sebou a do školy se pak vrací vyčerpanější než před prázdninami,“ komentuje Ondroušek.

Sdílené galerie a SMS domů

Tábory se v posledních letech proměnily i po digitální stránce. Rodičům odloučení od ratolesti usnadňují sdílené fotogalerie, kam vedoucí nahrávají fotky z denního programu, nebo mobilní telefony, které dají dětem s sebou. „Tam, kde jdou telefony dobít, je děti většinou vozí, ale při dobrém programu na ně zapomenou. A na louku, kde není ani signál, jich není třeba,“ říká Bezděk.

Přihlášky se obvykle spouští v lednu nebo únoru, ty nejoblíbenější tábory jsou vyprodané v řádu hodin.