Česku hrozí další suchý rok. Sníh hladiny podzemních vod nezvedl a ani duben nebude deštivý

Události: Česku hrozí další suchý rok (zdroj: ČT24)

Ani sníh letos nedokázal doplnit zásoby vody. Dost ho bylo jen na horách, v nížinách ho napadlo méně, a navíc dlouho nevydržel. Pokud nebude teď na jaře dostatečně pršet, bude v Česku opět sucho, už poněkolikáté za sebou, varují hydrologové.

Nedostatek podzemní vody se projevuje v půdě, vyschlými studnami a nízkými průtoky řek.  Kolik vody pod povrchem je, se monitoruje třeba na pramenech. Jejich vydatnost se měří podle toho, za jak dlouho voda naplní speciální nádobu. 

„Pokles vydatnosti pramenů sledujeme od roku 2014 nebo 2015,“ potvrzuje dlouhotrvající sucho hydrolog ČHMÚ a Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka Radek Vlnas. 

Doplnění zásob podzemní vody je dlouhodobý proces. Ani vydatný sníh, kterého letos byl na horách dostatek, nestačil. „Muselo by to vypadat tak, že by třeba dva tři měsíce propršely,“ vysvětluje Vlnas. 

Duben bude srážkově spíše průměrný

Jenže podle dlouhodobé předpovědi duben výjimečně deštivý nebude – srážky mají odpovídat normálu nebo být lehce pod ním. Napršet má tedy v průměru mezi 30 a 50 milimetry vody. To zatím podzemní vody v celém Česku na normál nevrátí. 

Kolik naprší v dubnu?
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Kdy a jak se situace zlepší, záleží i na výchozích podmínkách panujících napříč územím republiky. Zatímco loni v březnu byly hladiny mělkých vrtů normální nebo mírně snížené, letos jsou zhruba na polovině Česka hladiny na normálu nebo i mírně nadnormální.

Mělké vrty; Srovnání srážek letos v zimě s průměrem
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

V regionech voda chybí

Mírně nadnormální jsou hladiny vrtů v jižních Čechách a na Vysočině, kde v poslední době napršelo i dvakrát víc než normálně. Naopak podnormální zůstávají hladiny vrtů třeba na Vyškovsku, kde množství deště za zimu nedosáhlo ani 90 procent normálu.

Důležité jsou i zásoby vody ve sněhu. Mezi loňským a letošním březnem ale není velký rozdíl.  Přitom by – zprůměrováno na celé Česko – k dorovnání loňského deficitu stačil jen slabý déšť, při kterém by celoplošně napadly 2 milimetry vody, tedy 2 litry vody na metr čtvereční.

Na horách sice bylo sněhu nadprůměrně mnoho, v nížinách ho ale napadlo jen málo a na krátkou dobu. Ještě teď leží sníh třeba v Malé Úpě v Krkonoších nebo na Labské boudě, odkud hlásí 235 centimetrů sněhové pokrývky.

Zásoby vody ve sněhu (v mm)
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

K dostatečnému doplnění zásob podzemních vod to ale nestačilo. Hydrologové to vidí třeba na jižní Moravě, kterou sucho trápí dlouhodobě. „Momentální stav na tomto vrtu je 1,97 metru pod terénem. Ve srovnání s dlouhodobými průměry máme vodu momentálně o 39 centimetrů níže, než by měla být,“ potvrzuje hydroložka ČHMÚ Hana Hornová. 

Stav vody v mělkých vrtech
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Vedle této oblasti se podzemní vody nejvíc nedostává také v Polabí, na východě Čech a na Ústecku. „Z hlediska dlouhodobého trendu podzemní vody neustále klesají. Hlavně proto, že trvá už pětileté sucho. K doplnění nemůže dojít po jedné výraznější zimě,“ dodává Šimon Bercha z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).