Bydlení přímo na nádraží nemusí být výhra. Řada takových bytů je ve špatném stavu

Nádražní byty jsou v žalostném stavu, na opravy nájemníci čekají léta (zdroj: ČT24)

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) pronajímá stovky bytů přímo v nádražních budovách. Někteří obyvatelé si ale stěžují, že jsou ve špatném stavu a opravy jdou pomalu. Jako třeba v Bolehošti nedaleko Hradce Králové. Podle SŽDC za to může zdlouhavý proces spojený s výběrem dodavatele.

SŽDC přišla ke stovkám bytů, když se v roce 2016 převáděly nádražní budovy z vlastnictví Českých drah. Teď má Správa železniční dopravní cesty ve svém majetku kolem 1700 bytů: „V současné době je jedním z největších problémů technický stav bytů, byly dlouhodobě podinvestovány,“ připustil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Na stav bytu si stěžuje třeba bývalý výpravčí Aleš Jizba, který má pronajatý byt v Bolehošti. Za stometrový byt platí měsíční nájem 3300 korun. Jenomže v koupelně je ucpané potrubí, shnilé odpady a hluboké díry vedou jak do zdi, tak i do podlahy.

Od loňského léta je koupelna manželů Jizbových použitelná sotva na umytí rukou. „Začalo to vodou, tekla čůrkem a každý den méně a méně,“ popisuje manželka Jarmila Jizbová. Podle jejího chotě je současný nevyhovující stav následkem revize odpadů. „Od té doby v tomhle žijeme. Jako v jeskyni.“

Manželé chtěli koupit svůj byt nebo celé nádraží, ale nešlo to. A mají spočítáno, že za 36 let do něj investovali asi milion korun, nejvíc pak v posledních letech. Dalších 200 tisíc ze svého chce Jizba přidat i nyní. Ale očekává, že vlastník zdi a podlahu opraví aspoň nahrubo.

SŽDC ovšem upozorňuje, že předchozí investice byly bez souhlasu majitele. Manželům už od prázdnin slibuje, že byt opraví. Že postupuje liknavě, odmítá. „Před zahájením samotné opravy jsme museli objednat řadu posudků. Potom jsme museli vyhlásit výběrové řízení na opravu,“ tvrdí mluvčí SŽDC. 

Nájemníci teď mají alespoň jedno konkrétní datum: „V úterý 16. dubna opravíme stávající podlahu a přivedeme nové přívody vody,“ slíbuje vedoucí provozního oddělení Správy osobních nádraží Hradec Králové Pavel Horáček.