Elektronické a audioknihy by mohly zlevnit. Poslanci navrhují nižší DPH, souhlasí i ministerstvo

E-knihy a audioknihy by mohly v budoucnu zlevnit. Umožnila by to novela zákona, díky které by sazba DPH klesla z nynějších 21 % na zvýhodněnou sazbu 10 %, stejně jako je tomu u klasických knih. Návrh na změnu předložila poslankyně Věra Kovářová (STAN), podporují ji poslanci dalších klubů a taky ministerstvo financí.

Pozměňovací návrh, který je součástí novely zákona o EET, aktuálně leží v rozpočtovém výboru. Ten ho bude projednávat 3. dubna. Podpořit ho podle Kovářové přislíbili zástupci opozičních klubů, s poslanci ČSSD a ANO chce Kovářová ještě jednat. Návrh podporuje také ministerstvo financí.

„Návrh je v souladu s prioritou vlády ohledně potřeby podpory vzdělání a zpřístupnění možnosti vzdělání co možná nejširšímu okruhu veřejnosti. Ministerstvo financí je proto  připraveno přijetí tohoto návrhu při jeho projednání ve třetím čtení podpořit,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Snížená sazba by se podle pozměňovacího návrhu měla týkat e-knih a audioknih jak v elektronické podobě, tak těch na fyzických nosičích. Hlavním cílem je podle jeho předkladatelky usnadnění přístupu ke vzdělávání co nejvíce lidem, tedy i čtenářům a posluchačům, kteří volí modernější způsoby četby.

„V posledních letech klesá zájem o četbu, především u mladší generace. U teenagerů dnes vítězí moderní technika a technologie, proto se snažíme snížením sazby DPH na e-knihy a audioknihy zatraktivnit a podpořit četbu u této věkové skupiny,“ řekla Kovářová.

Místo knihy elektronická služba. To by mohlo skončit

Změnu ústy svého předsedy Martina Vopěnky podporuje také Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Podle Vopěnky by tak mohl skončit absurdní stav, kdy nebyla elektronická kniha považovaná za knihu, ale za službu.

„V tuto chvíli jsou audioknihy vnímány řečí zákonů buď jako software, nebo jako hudba, a nejsou pochopitelně ani jedno. Velmi nás to trápí, protože to znevýhodnění oproti klasickým knihám je značné. Audioknihy a e-knihy jsou zkrátka jiná forma knih,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti Tympanum audioknihy Tomáš Výchopeň.

Předseda SČKN upozorňuje také na to, že oproti jiným zemím je v Česku mnohem vyšší DPH na knihy, než je evropský průměr, ve většině západních zemí se podle něj sazba DPH pohybuje do sedmi procent.

„Je to jedna z forem, jak stát může a má podporovat knižní kulturu, která má tak velký vliv na celkovou vzdělanost, čtenářskou gramotnost u dětí, a nakonec i na naši konkurenceschopnost,“ říká k návrhu na snížení DPH Vopěnka, který je zároveň spisovatelem a majitelem nakladatelství Práh.

Nižší ceny elektronických knih by podle předsedy SČKN Vopěnky mohly také přispět k většímu využívání e-knih ve školství. „Když nyní budou cenově dostupnější, tak se snad sníží i motivace k nelegálnímu stahování,“ dodává. Změna by se podle něj měla odrazit i na samotných cenách, a to do dvou let, podobně jako tomu bylo v případě snížení DPH u tištěných knih před čtyřmi roky.

Produkty by podle něj měly být levnější a kvalitnější: „Ušetří se celkem jedenáct procent, z toho odhaduji, že tak polovina půjde na ceny a polovina do investic vydavatelů. Audioknihy jsou poměrně drahé, tak tam může jít o slevu až dvacet korun. E-knihy jsou naopak levnější, takže tam to bude dělat třeba deset korun.“

Klasické tištěné knihy jsou ve snížené desetiprocentní sazbě DPH od roku 2015. Sjednocení daně u e-knih a audioknih s tištěnými knihami umožňuje od prosince 2018 evropská směrnice, která pro členské státy Unie není závazná. Svaz českých knihkupců a nakladatelů změnu sazby DPH prosazuje od června 2018. Pokud projde, mohla by podle Kovářové navrhovaná legislativa začít platit v druhé polovině roku 2019.