Těchonín je vyzbrojen proti nejzákeřnějším nemocem. Aby obstál i nadále, bude modernizovat za 200 milionů

Modernizaci za 200 milionů korun chystá Centrum biologické ochrany v Těchoníně na Orlickoústecku. Vojenské zdravotnické centrum se zaměřuje na léčbu lidí se zvlášť nebezpečnými infekcemi, je postaveno tak, aby se případná nákaza nemohla dostat ven. Podle ředitele nadřízeného Vojenského zdravotnického ústavu Libora Píši ale některým přístrojům končí životnost, navíc centrum potřebuje ubytovnu.

Ještě letos by se měla v Centru biologické ochrany začít stavět hala, která bude sloužit výcviku a také jako sklad mobilních hospitalizačních jednotek. Jedna ze stávajících budov pak projde rekonstrukcí a stane se z ní operační centrum a velitelství Odboru biologické ochrany.

Vybudována bude i ubytovna a administrativní pracoviště pro příspěvkovou organizaci Armádní Servisní, která se společně s Agenturou hospodaření s nemovitým majetkem o areál stará.

Centrum také podle Libora Píši potřebuje zakoupit nové zdravotnické přístroje, speciální technologie k dekontaminaci tekutého odpadu a také obnovit komunikační zařízení pro zaměstnance. Ti se ve zdravotnickém zařízení pohybují v ochranných oblecích a hovoří spolu vysílačkami. 

Nic nepronikne ven

Areál nynějšího Centra vojenské ochrany vznikl v Orlických horách na přelomu 60. a 70. let minulého století s předpokladem, že se uvnitř bude zacházet s velmi nebezpečnými biologickými látkami. Jde proto o monolit z velmi kvalitního betonu, dovnitř se vstupuje hermeticky uzavřenými dveřmi.

Aby se nebezpečné látky nemohly dostat ven, je navíc v objektu udržován podtlak. V případě porušení vzduchotěsnosti tedy proudí vzduch dovnitř, a nikoli ven. Vzduchotechnika je potom vybavena kvalitními filtry, odpad prochází dekontaminací, následně je přímo v areálu spalován a podobně zachází centrum i s tekutými odpady.

Jako Centrum biologické ochrany funguje těchonínské středisko od roku 2001. Běžně sem sice přijíždějí hlavně vojáci ze zahraničních misí na kontroly po návratu domů, jde ale o jediné zařízení v Česku, kde jsou připraveni na pacienty, kteří by mohli chytit zvlášť nebezpečné nemoci.

Příchozí – jako například členové branného výboru Poslanecké sněmovny, kteří si zařízení prohlédli v úterý – musí projít dekontaminační komorou. Kdyby ale dorazil někdo nemocný, byl by v bioboxu. Takové má k dispozici každá krajská záchranná služba. Zdravotníky pak chrání zmíněné neprodyšné oděvy.

Zařízení má k dispozici lůžka intenzivní i běžné péče. Postarat se může až o desítky dalších lidí, kteří jsou umístěni do karantény. V případě plné aktivace nemocnice doplní lékaře, kteří jinak pracují ve vojenských nemocnicích, příslušníci vojenských aktivních záloh.