Policie ukončila vyšetřování sportovní kauzy. Ničeho jsem se nedopustil, tvrdí Pelta

Události: Policie ukončila vyšetřování sportovní kauzy (zdroj: ČT24)

Policisté ukončili vyšetřování kauzy sportovních dotací. Obvinění se v současnosti mohou seznámit se spisem. Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta společně s někdejší náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou podle detektivů manipulovali s dotacemi. Stíhání čelí další sportovní funkcionáři.

Policejní razie začala v květnu 2017 zadržením šéfa fotbalu Miroslava Pelty a náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové. Oba byli obviněni z manipulací při rozdělování sportovních dotací.

„Finanční podpora projektů nebyla rozdělována prioritně podle splnění předepsaných kritérií, ale podle politického zadání či podle finančního přínosu, případně podle jiné výhody, kterou poskytnutí dotace na konkrétní projekt Miroslavu Peltovi, na něj napojeným osobám a dalším vlivným osobám přinesl,“ napsali policisté předloni do Peltova obvinění.

Žalobci rozhodnou, jestli obviněné pošlou před soud

Téměř po dvou letech vyšetřování končí. Detektivové tento týden ukončili výslechy, jako poslední v kauze vypovídal právě Miroslav Pelta, jehož výslech trval asi dvacet minut. „V předmětné trestní věci policejní orgán v současné době vyrozuměl obviněné a poškozené o možnosti prostudovat spis,“ informoval státní zástupce Ondřej Trčka.

„Seznámení je naplánováno, tuším, na několik týdnů. Pak s tím musí státní zástupce nějakým způsobem naložit,“ komentuje vývoj kauzy advokát jednoho z obviněných Miroslava Jansty Josef Monsport. Žalobci musí rozhodnout, jestli obviněné pošlou před soud.

Pelta s Kratochvílovou se měli podle detektivů o rozdělování dotací domlouvat v pronajatém bytě v centru Prahy. Hlavním důkazem jsou odposlechy. „Jak jsem na začátku říkal i dnes tvrdím jednoznačně, že ničeho nezákonného jsem se nedopustil,“ brání se Pelta.

Janstův advokát bude navrhovat zastavení stíhání

V druhé větvi případu je stíhaný i zmíněný šéf České unie sportu Miroslav Jansta. Podle policie u někdejší náměstkyně ministryně školství Kratochvílové lobboval při rozdělování peněz proti olympijskému výboru.

Janstův advokát ale oznámil, že bude navrhovat zastavení stíhání. „Nikdy mu nebylo vyčítáno, že by si v oblasti sportu dával nějaké peníze do vlastní kapsy,“ vysvětluje Josef Monsport.

Jediným potrestaným v rámci sítě, kterou policie kolem Miroslava Pelty rozplétala, je pražská soudkyně Sylva Mašínová. Kvůli nadstandardním kontaktům s fotbalovým bossem jí kárný senát snížil plat.