Advokátní komora zastavila kárné řízení s Kožiakovou Oboňovou kvůli kauze Neograph

Advokátní komora zastavila kárné řízení proti advokátce Kateřině Kožiakové Oboňové, která zastupovala mimo jiné lobbistu Ivo Rittiga nebo exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Kárnému řízení ale čelila kvůli jinému sledovanému případu, akcionářskému sporu o papírnu Neograph. Podle stavovské komory se obvinění týkalo možného střetu zájmů. Advokátka však jakékoliv pochybení odmítala a žalobce vzal nakonec svůj kárný návrh zpět.

Kateřina Kožiaková Oboňová zastupovala papírnu Neograph. Server iRozhlas.cz v roce 2017 citoval kárnou žalobu, podle které bývalý akcionář papíren Jan Janků v roce 2014 prodal své akcie společnosti Delta Capital, ale nedostal za ně zaplaceno a s firmou se o akcie soudil. Ve sporu pak začal Deltu Capital zastupovat právník z kanceláře Kožiakové Oboňové.

„Za stavu, kdy kárně obviněná nedokončila prodej akcií, při kterém stěžovatele zastupovala a měla k dispozici veškeré dokumenty, které jí svěřil, se stěžovatel obává, že její advokátní kancelář využívá ve svůj prospěch a ve prospěch společnosti Delta Capital informace a dokumenty, které kárně obviněná získala v souvislosti s poskytováním právních služeb stěžovateli,“ citoval v roce 2017 z kárné žaloby iRozhlas.cz.

Podnět ke kárné žalobě podal právě Jan Janků. Advokátka však odmítala, že by se čehokoliv dopustila. „Já osobně jakýkoliv náznak konfliktu zájmů beru velmi vážně a platí, že v naší kanceláři A3K jsou přísné kontrolní mechanismy. Tudíž naprosto odmítám jakýkoliv konflikt zájmů nebo porušení pravidel o střetu zájmů,“ uvedla už dříve. V konkrétní záležitosti, ohledně které byla podána stížnost, prý Janků nezastupovala.