Policisté evakuovali několik domů na pražském Chodově. Na místě byl nalezen dělostřelecký granát

Policisté a hasiči v pondělí odpoledne evakuovali zhruba 25 obyvatel několika rodinných domů ve Stýblově ulici na Chodově v Praze 4, kde dělníci při výkopových pracích našli dělostřelecký granát z druhé světové války. Ulice byla v okolí nálezu asi hodinu uzavřena. Poté, co přivolaný pyrotechnik munici zajistil a odvezl k likvidaci, se lidé mohli vrátit zpátky do svých domovů, oznámila policie.

„Při výkopových pracích byl nalezen pravděpodobně dělostřelecký granát. Na místě je uzavřená ulice a probíhá evakuace několika rodinných domů. Na místo jede pyrotechnik,“ informovala nejprve policie.

„S největší pravděpodobností se jedná o německý dělostřelecký granát Flak ráže 88 milimetrů z druhé světové války,“ doplnili policisté.

Přivolaný pyrotechnik nalezenou munici zajistil a odvezl k likvidaci. Zhruba 25 lidí, kteří museli opustit nejbliží budovy, se tak mohli vrátit domů.  

Ani více než 70 let po skončení druhé světové války nejsou nálezy munice v Česku výjimečné. Často se to stává při výkopech jako nyní, při práci na poli, někdy na munici narazí takzvaní hledači pokladů s detektory kovu.