Pelta uspěl se stížností proti svému obvinění. O podplácení se z formálních důvodů nerozšíří

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo v kauze sportovních dotací rozšíření stíhání Fotbalové asociace České republiky (FAČR) a jejího bývalého předsedy Miroslava Pelty o podplácení. Vyhovělo tak stížnostem obviněných. Informoval o tom mluvčí zastupitelství Petr Malý. Důvody zrušení byly podle něj formální, protože napadené usnesení bylo nadbytečné.

Petr Malý doplnil, že z věcného hlediska je podezření z korupční činnosti odůvodněné. „Bude mít dopady na právní kvalifikaci obviněných na základě původně zahájeného trestního stíhání,“ vysvětlil mluvčí zastupitelství.

O rozšíření stíhání „proti jedné fyzické a jedné právnické osobě“ informovalo pražské vrchní státní zastupitelství vloni v listopadu. Rozšíření se týkalo tvrzení, že Pelta podplatil bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Peltův advokát Oldřich Chudoba označil rozšíření stíhání za účelové.

Pelta i FAČR nadále čelí obvinění v kauze údajné manipulace při rozdělování peněz z dotačního programu ministerstva školství na činnost sportovních organizací. Dozorující státní zástupce Ondřej Trčka nechce stav vyšetřování komentovat.

„V daném případě, oproti dříve zveřejněným informacím, není dán důvod k zveřejňování dalších informací o probíhajícím přípravném řízení trestním,“ vyjádřil se Trčka v pondělí.

Kromě Pelty a FAČR stíhá policie také bývalou náměstkyni Kratochvílovou, někdejšího vysokého úředníka ministerstva školství Zdeňka Břízu, Českou unii sportu, předsedu České unie sportu Miroslava Janstu a generálního sekretáře unie Jana Boháče. Obviněným klade za vinu zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či porušení povinnosti při správě cizího majetku. Všichni stíhaní vinu odmítají.