V Liberci vjel na nástupiště spěšný vlak s 60 cestujícími. Nikdo nebyl zraněn

V Liberci ve čtvrtek ráno vykolejil spěšný vlak s šesti desítkami pasažérů a vyjel z kolejí na nástupiště. Nikomu se nic nestalo, škoda se odhaduje na 650 tisíc korun, uvedl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Nehodou se kromě inspektorů zabývají i kriminalisté.

Nehoda se stala v 6:34. Vlak, který jel od České Lípy, nezastavil před návěstidlem zakazujícím jízdu. „Narazil do zarážedla kusé koleje a vykolejil,“ popsal nehodu Kučera. Ve vlaku cestovalo přibližně šedesát cestujících a nikdo nebyl zraněn.

Škoda na vlaku byla odhadnuta na 400 tisíc korun a na trati na 250 tisíc korun. „Drážní inspekce vyšetřuje mimořádnou událost v místě jejího vzniku,“ dodal Kučera. Nehodu vyšetřují také kriminalisté. „Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

„V dané věci byl přibrán soudní znalec, který bude mimo jiné zjišťovat, zda příčinou nehody nebyla technická závada na motorovém voze,“ dodala Šrýtrová. Dechová zkouška na alkohol byla u strojvedoucího podle ní negativní.

Nehoda neomezila provoz na trati

Čtvrteční nehoda nenarušila dopravu. „Provoz omezený není, bylo to na kusé (slepé) koleji,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Problémy způsobovalo počasí. V Libereckém kraji byly dopoledne kvůli sněžení a nárazovému větru problémy na železniční trati z Liberce na Harrachov v Krkonoších, podle webu Českých drah tam vlaky nabíraly zpoždění až 25 minut.