Dopravu komplikuje sněžení i silný vítr, v Krkonoších hrozí laviny

Na mnoha místech republiky komplikují v sobotu dopravu sněhové či smíšené srážky, místy mrholení nebo silný vítr. Řidiči musí počítat i se sněhovými jazyky a sníženou dohledností, informuje Ředitelství silnic a dálnic. V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí a horská služba nedoporučuje hřebenové túry.

Dopravu na dálnici D1 komplikovala v sobotu ráno nehoda kamionu mezi Velkým Beranovem a Měřínem ve směru na Brno, a to na 125. kilometru. Teď už je ale trasa opět průjezdná bez omezení. 

Nehoda se stala krátce po deváté hodině. „Je to havárie kamionu, únik provozních kapalin. Na místě je hlídka a všechny složky Integrovaného záchranného systému. Byl nařízen odtah. Provoz je minimální,“ řekla ráno policejní mluvčí. Kolona byla podle kamer zhruba tři kilometry, její konec byl na 122. kilometru.

Dopravu ve střední Evropě komplikuje sněhová nadílka, Mnichov rušil lety do Prahy (zdroj: ČT24)

Zároveň se na jiném úseku D1, než se stala nehoda, začalo odstraňovat dopravní omezení, které kvůli opravě vybudovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) u Humpolce ve směru na Prahu. Svodidla ŘSD odstraňovala v zúženém úseku mezi 90. a 94. kilometrem. Po odstranění zmíněných dočasných svodidel v zúženém úseku mezi 90. kilometrem u Humpolce a 104. kilometrem u Větrného Jeníkova by měla být dálnice lépe průjezdná.

Horská služba v Krkonoších nedoporučuje hřebenové túry

Kvůli silnému sněžení, větru a mlze nedoporučuje náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa hřebenové túry. V Krkonoších od 3. ledna platí také třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Tento stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí.

„Jakmile fouká, tak sníh je zvířený a v důsledku toho je snížená viditelnost. Je tam samozřejmě i mlha. Důvod, proč hřebenové túry nedoporučujeme, je ten, že vítr má neustále zesilovat,“ řekl Jirsa.

obrázek
Zdroj: ČT24

Třeba na hřebenové Luční boudě byla v sobotu ráno mlha, teplota okolo minus tří stupňů Celsia a v okolí přes metr sněhu. Na hřebenech dosahuje vítr síly přes 80 kilometrů v hodině. Kvůli silnému větru se ráno nerozjel ani jeden ze dvou úseků lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Horní úsek z Růžové hory na Sněžku zůstane mimo provoz i v neděli.

Podle sobotního hlášení horské služby leží na hřebenech Krkonoš okolo jednoho metru sněhu, přičemž za posledních 24 hodin napadlo 15 centimetrů nového sněhu. V minulých dnech přibylo přes půl metru sněhu. „Sníh padal na ledovou krustu, za působení silného nárazového severozápadního větru, který přemístil sníh na závětrné svahy. Zde se mohou vyskytnout laviny deskové. Během dne bude nadále sněžit za silného severního větru,“ uvedl na webu horské služby Robert Dlouhý.

V nižších polohách hor by měl padat sníh s deštěm, tam se mohou vyskytnout laviny z mokrého sněhu. „Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu,“ uvedl Dlouhý. Podle něj by si lidé měli dávat pozor především na svazích nad 30 stupňů.

Lavinové nebezpečí horská služba vyhlásila v této zimní sezoně poprvé 10. prosince, a to o síle prvního stupně. Na druhý stupeň stouplo po dalším sněžení 13. prosince a kleslo zpět na první 17. prosince. Druhý stupeň byl znovu vyhlášen 22. prosince.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň. Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista.

Rozbředlý sníh, jazyky, náledí

obrázek
Zdroj: ČT24

V Libereckém kraji musí řidiči v sobotu počítat na silnicích s rozbředlým sněhem. Komunikace jsou zatím sjízdné se zvýšenou opatrností. Meteorologové však varují před vytrvalým sněžením v Jizerských horách, kde by mohlo napadnout až 15 centimetrů sněhu. V okrese Jablonec nad Nisou už je na cestách čerstvý sníh a v regionu padá déšť se sněhem. V terénu mají cestáři veškerou techniku.

Na východočeských silnicích ve vyšších polohách leží místy rozbředlý sníh nebo uježděná sněhová vrstva. V oblasti Poličky se místy tvořily sněhové jazyky, silnice na Suchý vrch na Orlickoústecku byla sjízdná jen se sněhovými řetězy a na horských silnicích v Krkonoších a Orlických horách se držel na vozovkách čerstvý sníh. Se zvýšenou opatrností je v Královéhradeckém a Pardubickém kraji sjízdná většina silnic.

Podle předpovědi meteorologů by mělo být v Královéhradeckém a Pardubickém kraji přes den většinou zataženo s občasným deštěm, postupně v polohách nad 800 metrů déšť se sněhem nebo sněžení. Během odpoledne a večer v nižších polohách má postupně srážek ubývat a oblačnost se může protrhávat. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat od plus dvou do plus pěti stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách má být jen kolem minus jednoho stupně. Na horách bude i dnes silný vítr, v nárazech přes 20 kilometrů v hodině.

Na sněhové jazyky si musí dát pozor také řidiči v Krušných horách nebo v Plzeňském kraji na šumavských silnicích, kde místy hrozí i námrazy, například u Gerlovy Huti poblíž Železné Rudy. Na silnicích, které nemohou silničáři na Šumavě kvůli ochraně přírody solit, je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Uježděná vrstva sněhu může být v Plzeňském kraji také na některých silnicích na Tachovsku nebo v Brdech. V Karlovarském kraji se mohou sněhové jazyky tvořit například na Chebsku. 

Na severu Čech také fouká silný vítr a místy se objevuje náledí. Silnice jsou ale na většině území regionu holé a po chemickém ošetření. Sníh se ještě však objevuje na komunikacích nižších tříd, a to zejména na Děčínsku a ve zmíněných Krušných horách.  

Sněží také od sobotního rána i na většině území Středočeského kraje a řidiči musí být opatrní, vyplývá z informací silničářů. Sjízdné se zvýšenou opatrností jsou v kraji dálnice D1 a D5 a také silnice první třídy na Kolínsku a Kutnohorsku. Na řadě silnic druhé a třetí třídy pak jsou zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Podle informací policie se na silnici 4 v obcích Zalužany, Kozárovice, Chraštice, Zbenice, Těchařovice, Vrančice a Milín na Příbramsku vyskytuje ledovka, silničáři se snaží úsek ošetřit. Pro Kutnohorsko a Benešovsko je od pátečních 21:00 do sobotních 12:00 hlášena také výstraha před vydatným sněžením, napadnout může sedm až 12 centimetrů sněhu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na Vysočině chumelí

Na Vysočině jsou kvůli chumelení silnice sjízdné se zvýšenou opatrností, silničáři nasadili přes 110 sypačů a 60 traktorů. Teplota je kolem nuly, na silnicích prvních tříd je rozbředlý sníh, na vozovkách druhých a třetích tříd je ujetý sníh. „Chumelí, čím víc chumelí, tím méně je vidět. Máme na I/34 u obce Skála kamion, je to neprůjezdné, čeká na vyproštění,“ řekl dispečer.

Na Vysočině bude v sobotu podle meteorologů převážně zataženo, občas sněžení nebo déšť se sněhem. Nejvyšší odpolední teploty budou od nuly do plus tří stupňů.

Opatrní musí být i řidiči v Moravskoslezském kraji, některé silnice jsou stále sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy sjízdnost mohou komplikovat i srážky, je horší viditelnost. Silnice vyšších tříd ošetřované chemicky jsou převážně mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd může být rozbředlý sníh nebo zbytky sněhu po pluhování, zvláště ve vyšších polohách pak může na silnicích ležet až několikacentimetrová ujetá vrstva sněhu.

Meteorologové očekávají, že i v sobotu bude v regionu zataženo se sněžením, místy i vydatnějším. Nejvyšší teploty budou okolo tří stupňů Celsia, na horách mohou klesnout až k minus čtyřem stupňům Celsia.

Jih Moravy je na tom podobně – na silnicích druhých a třetích tříd ve všech okresech mohou řidiči narazit na zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Ve vyšších polohách leží na některých úsecích uježděná vrstva sněhu krytá posypem, jak vyplývá z webu jihomoravských silničářů.

Teploty v kraji se ráno pohybovaly kolem nuly, během dne meteorologové očekávají déšť. Linky v integrovaném dopravním systému však jezdí bez zpoždění a komplikací.