Sněžení a silný vítr zkomplikovaly dopravu. Na Klínovec auta nedojedou

Události v regionech: Husté sněžení a silný vítr ochromily dopravu v Česku (zdroj: ČT24)

Odříznutý Klínovec i další místa v Krušných horách, silnice neprůjezdné kvůli uvázlým kamionům a také popadané stromy – to vše přinesl první pracovní den roku 2019. Přes den sněžilo hlavně v Čechách, večer začalo i na Moravě. Meteorologové stále varují před sněhovými jazyky, náledím a na Moravě i silným větrem. Například klínovecká silnice zůstane uzavřena do čtvrtka.

V Karlovarském kraji je kvůli silnému větru a sněžení uzavřena silnice z Božího Daru na Neklid i dále na Klínovec a zavřená zůstane nejméně do čtvrtečního rána. Silničáři ji kvůli špatné viditelnosti v hustém sněžení nemohli protahovat.

„Pokud nevidíte ani na špičku radlice, je nebezpečné provádět zimní údržbu. Takže v nejhorším úseku jsme museli zimní údržbu zastavit,“ řekl vedoucí dispečer SÚS Karlovarského kraje Josef Bulka. Jen s velkými obtížemi je sjízdná i silnice I/25 z Jáchymova na Boží Dar. Sníh se nedaří odklízet především kvůli silnému větru, na silnicích se tvoří sněhové jazyky.

Kvůli silnému větru a sněžení museli silničáři uzavřít silnici z Božího Daru na Klínovec
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Skiareály v Krušných horách kvůli počasí výrazně omezily provoz, na Klínovci zrušili i večerní lyžování. Do hor by se neměli vydávat ani běžkaři, tratě jsou zaváté a mohly by na ně padat stromy.

„Žádáme návštěvníky, aby nevyjížděli do vrcholových partií Krušných hor. V okolí Božího Daru fouká silný vítr, sněží, lyžařské areály jsou uzavřeny. Lyžařský areál Klínovec má na Neklidu v provozu dva vleky, ale v současné době je přístup do areálu z Božího Daru uzavřen,“ uvedla Iva Králová z infocentra v Božím Daru.

Silný vítr a sněžení komplikovaly dopravu v Krušných horách
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

V horách v Libereckém kraji napadlo od rána až 15 centimetrů sněhu. Silničáři proto do odvolání uzavřeli pro kamiony nad šest tun silnici přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Liberecku do Raspenavy. Silnice se v zimě nesolí, řidiči kamionů musí k cestě do Raspenavy a Hejnic využít silnici I/13.

Kvůli nehodě kamionu na mostě přes Jizeru byla neprůjezdná i silnice I/10 z Kořenova na Harrachov. V podvečer se sice podařilo silnici, která vede k polským hranicím, plně zprovoznit, silničáři přesto nabádají řidiče kamionů, aby raději zvolili jinou trasu. Ta harrachovská se těžko udržuje sjízdná – vítr sfoukává sníh po protažení zpět na silnici. „Doporučujeme i nadále řidičům nákladních vozidel využít alternativní trasu po I/35 přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou,“ upřesnil ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén.

Kamiony měly problémy i na dalších silnicích v hornatém regionu, kde nedokázaly vyjet stoupání. Kvůli tomu byly ucpané hlavní silnice u Rumburka, na Práchni u Kamenického Šenova nebo přímo v Jablonci nad Nisou. 

Jen za dopoledne řešili policisté zhruba dvě desítky dopravních nehod, většina se obešla bez zranění. Situace se v průběhu dne zlepšila, stále se ale objevují sněhové přeháňky. Sněží hlavně na horách, kde navíc odklízení sněhu komplikuje silný vítr, který na silnicích vytváří sněhové jazyky a závěje. „V horských střediscích, hlavně v Krkonoších, navíc komplikují úklid komunikací auta zaparkovaná podél silnic mimo vyhrazená parkoviště,“ poznamenal Šén.

V Královéhradeckém kraji zasáhlo silné sněžení hlavně Krkonoše. Místy se tvoří sněhové jazyky a závěje, dopoledne tam na uklouzaných vozovkách havarovala řada aut. S maximální opatrností by měli řidiči jezdit i v Orlických horách a ve výše položených oblastech Náchodska. 

Cisterna havarovala na silnici mezi Žacléřem a Královcem na Trutnovsku, skončila mimo silnici. Tři osobní vozidla bourala v centru Špindlerova Mlýna nebo i v Peci pod Sněžkou. V Orlických horách se u Zdobnice na Rychnovsku srazilo osobní auto se sypačem a havarovala také tři osobní auta u Olešnice v Orlických horách.

V Krkonoších kvůli silnému větru nejezdí horní úsek lanovky na Sněžku, mimo provoz bude ještě nejméně dva dny. Mimo provoz jsou i tři lanovky ve Špindlerově Mlýně. V Peci pod Sněžkou a na Černé hoře zůstaly lanovky v provozu.

Při nehodě u Dobříva na Rokycansku se převrátilo auto na střechu
Zdroj: HZS Plzeňského kraje/ČTK

V Pardubickém kraji byla kvůli sněhu asi hodinu zcela uzavřena silnice I/43 z Lanškrouna na Albrechtice a dále na Horní Heřmanice. Hasiči v tomto úseku museli vyprošťovat uvázlé kamiony. Silnice I/11 z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody na Orlickoústecku je podle Twitteru policie sjízdná pouze se sněhovými řetězy, silničáři je doporučují i pro osobní vozy.

Kluzké vozovky zapříčinily několik nehod. K nejvážnějším patřil střet dvou osobních vozů na Orlickoústecku. „Řidič jednoho z aut musel být uveden do umělého spánku a připojen k umělé plicní ventilaci a monitoru vitálních funkcí a následně převezen do Fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Aleš Malý. Další ženu s dítětem převezla s lehkými zraněními hrudníku a rukou záchranka do Orlickoústecké nemocnice.

V Jihočeském kraji byly těžko sjízdné silnice na Šumavě a Šumavském podhůří. U Vimperka se řidiči během dne v hustém sněžení potýkali s tzv. bílou tmou. Podle Tomáše Musila z dispečinku jihočeské správy a údržby silnic byla nejhorší situace na Libínském sedle. Na silnici II/141, která spojuje Prachatice a Volary, tam uvázly kamiony. Silničáři stále nabádají k opatrnosti při cestě po silnici I/39 mezi Novou Vsí a Volary, kde se tvoří námraza.

Na Moravě hasiči odklízeli popadané stromy

Na Moravě a ve Slezsku bylo počasí trochu jiné než v Čechách. V Moravskoslezském kraji začalo sněžit až odpoledne. Silničáři pak varovali před špatnou viditelností a horší sjízdností silnic. Na Bruntálsku se také mohou tvořit sněhové jazyky, na Opavsku zase může cestu zkomplikovat náledí. Opatrnost je nutná i v Beskydech.

Celý den měli silničáři naopak práci na Vysočině. „Kolem půlnoci začala jít teplota dolů, vozovky začaly trochu namrzat, přišly tři nevýrazné sněhové přeháňky, napadlo do tří centimetrů sněhu,“ uvedl ráno dispečer krajských silničářů Roman Hubený. Během dopoledne se pak stalo deset nehod, vesměs se obešly bez zranění nebo jen s lehkými poraněními. 

Na Moravě ale působil během dne potíže spíše vítr než sníh. V Olomouckém kraji měli hasiči v noci desítku výjezdů. „Hasiči ve všech případech likvidovali popadané stromy a větve na komunikacích. Šlo o jednotlivé stromy, které většinou spadly na komunikace nebo vedle silnic. Podle dostupných informací nebyl při událostech nikdo zraněn,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

V kraji ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka ležely ráno zbytky rozbředlého sněhu. V noci kvůli sněhovým přeháňkám i poklesu teplot vyjely do terénu sypače, vozovky v obou horských okresech byly ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. 

U popadaných stromů zasahovali hasiči také v Jihomoravském kraji, například ve Vyškově nebo v obcích Studnice na Vyškovsku a Býkovice nebo Velké Opatovice na Blanensku. 

Varování před větrem a sněžením platí dál

Meteorologové už před koncem roku a znovu na Nový rok varovali před silným větrem a sněžením. Výstrahu před silným větrem nyní prodloužili: na východě území hrozí až do středeční půlnoci, ve zbytku Česka vypršela v 18 hodin. 

Kromě silného větru ale meteorologové varují také před náledím a sněhovými jazyky. Jazyky se mohou na silnicicích vyskytovat hlavně ve vyšších polohách, a to až do soboty. Výstraha na náledí pak platí plošně v celé republice, ale jen do půlnoci.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24