Na Štědrý den bylo v Česku 44 požárů, jeden člověk při nich zemřel

Na Štědrý den bylo v Česku 44 požárů, o 16 méně než loni. Stejně jako před rokem při nich zemřel jeden člověk. Počet zraněných klesl o pět na celkových 17, informovala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Nejčastěji na Štědrý den hořelo v Plzeňském a Ústeckém kraji, kde bylo po šesti požárech. Nejméně hořelo v Pardubickém kraji, kde hasiči vyjeli k jednomu ohni.

V Praze hasiči zaznamenali požáry tří vánočních stromků. Požár v Lucemburské ulici na Vinohradech v bytě obytného domu za sebou zanechal letošní jedinou oběť. Vypukl v pondělí krátce před 18:00 hodinou, a jak uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová, přibližně čtyřicetileté ženě již záchranáři nedokázali pomoci. Zranění utrpěli také dva muži a malé dítě. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé. „Pravděpodobně ale vznikl od prskavky,“ uvedl Kavka. Škoda je asi 400 tisíc korun.

Před 18:00 začal hořet vánoční stromek také v bytě panelového domu v Doležalově ulici v Praze 14. „Požár byl rychle uhašen, hasiči ale museli evakuovat z domu celkem 19 osob,“ uvedl mluvčí. Osm lidí na místě prohlédli záchranáři. Příčinou požáru byla nedbalost při používání otevřeného ohně. Škoda je dvě stě tisíc korun.

Po 20:00 hasiči vyjížděli k požáru vánočního stromku do bytu v ulici Čs. armády v Praze 6. Byl rychle uhašen a nikdo nebyl zraněn. Celková škoda po pražských požárech v pondělí je zhruba 600 tisíc korun.

I v úterý v Praze hořelo

V úterý ráno hořelo v podkroví obytného domu v Přípotoční ulici ve Vršovicích. Hasiči museli evakuovat několik lidí a rozebrat část střechy, aby se dostali k ohnisku požáru a dostali oheň pod kontrolu. „Vyšetřovatel pražských hasičů odhadl škodu na jeden milion korun,
příčina požáru je v šetření,“ dodal Kavka.

Kromě požárů vánočních stromků vzniklých od svíček a prskavek museli hasiči zasahovat u 44 dopravních nehod. Celkem hasiči v pondělí vyjeli ke 297 událostem, což zhruba odpovídá dlouhodobému dennímu průměru.

Vydáno pod