Mráz Ježíška nevystřídá, pod nulu spadnou teploty až v hloubi ledna

Skutečně mrazivé zimní počasí Česko nesevře ani bezprostředně po Vánocích. Podle aktualizovaného dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu budou nejvyšší denní teploty nad nulou jak v nadcházejícím týdnu, tak i v tom následujícím. Až před polovinou ledna by měly spadnout k nule.

Jak bude na Štědrý den, je již docela zřejmé. „Po ránu bude doznívat déšť, dopoledne se mraky rychle protrhají a pak už čekejme spíše výjimečně pár přeháněk,“ shrnul meteorolog Michal Žák. Srážky by mohly být i sněhové, protože se začne ochlazovat.

Sníh se ale udrží nanejvýš na horách. Takové chladno, aby na delší dobu zbělela celá republika, nebude.

Počasí na Štědrý den
Zdroj: ČT24
  • I když si jistě každý přeje zažít pravé ladovské Vánoce s hromadou sněhu a sáňkujícími dětmi, je to spíše sen než to, co lze od období mezi 24. a 26. prosincem očekávat. Podle statistik z pražského Klementina jsou bílé Vánoce v nížinách jen asi jednou za pět let.
  • Zásadní pro to není ani tak počasí o samotných svátcích, ale spíše ve dnech předcházejících. Průměrně bývá na Štědrý den chladněji než 23. prosince. Ovšem i 24. bylo za posledních dvacet let v Klementinu pod nulou jen čtyřikrát.
  • Že dříve bývaly Vánoce bílé zcela pravidelně, také není přesné. Například léta 1958 a 1977 byla takřka extrémní, o Vánocích naměřili až 14,5 stupně.
  • Již ale byly i Vánoce, které očekávání beze zbytku naplnily a „přidaly“ snad až nechtěné desítky stupňů mrazu. Nejchladněji bylo na Štědrý den v roce 2001. Na Horské Kvildě klesla teplota na minus 31,5 stupně. A pokud jde o nejvyšší sněhovou pokrývku, ta čekala na Ježíška v roce 1974. Na Vrbatově boudě v Krkonoších bylo 215 centimetrů. 
Záznam nejvyšších teplot 24. 12. v Klementinu
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Z pohledu dlouhodobé statistiky očekávají meteorologové, že nadcházející čtyřtýdenní období bude teplotně normální, ale nejspíše mírně nad průměrem. Postupně se bude ochlazovat, naplno mrznout ale patrně začne až kolem poloviny ledna.

UDÁLOSTI: Na Štědrý den může i sněžit, v nížinách se ale sníh neudrží (zdroj: ČT24)

„Týdenní průměry nejvyšších denních teplot se budou pohybovat v posledním prosincovém a prvním lednovém týdnu kolem plus 2 stupňů Celsia, ve druhém a třetím lednovém týdnu kolem 0 stupňů Celsia,“ komentoval ČHMÚ aktualizovaný čtyřtýdenní výhled.

Zároveň meteorologové upozornili, že mohou přijít i „přechodné teplotní výkyvy do kladných i záporných teplot“.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je minus 1,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1984, kdy průměr činil minus 9,2 stupně. Nejtepleji naopak bylo v roce 2006 s průměrem 4,4 stupně.

Průměrný úhrn srážek pro období od 24. prosince do 20. ledna je 39 milimetrů. Na přelomu let 2018 a 2019 by to mohlo být právě takové, podle ČHMÚ bude nadcházející období srážkově průměrné. Nejmenší jistotu mají meteorologové ohledně srážek v novoročním týdnu, kdy takřka se stejnou praděpodobností připouštějí, že bude pršet či sněžit zhruba tolik, kolik činí dlouhodobý průměr, méně nebo i více.