Lupičům z teplického klenotnictví hrozí až 15 let vězení. Ukradli zboží za sedm milionů

Policie zadržela čtyři podezřelé z pondělního loupežného přepadení klenotnictví v Krupské ulici v Teplicích. Ústečtí policisté ve čtvrtek řekli, že čtveřice podezřelých je patrně z Litvy. Po dalších dvou lidech pátrá Interpol. Lupiči ukradli zboží zhruba za sedm milionů korun. Pokud se jejich vina potvrdí, hrozí jim jako organizované skupině osm až patnáct let vězení.

Lupiči přepadli zlatnictví v Krupské ulici v centru Teplic v pondělí dopoledne. Jeden měl u sebe podle policie maketu střelné zbraně. Obsluhu klenotnictví spoutali.

Lupiči sebrali šedesát kusů luxusních hodinek v hodnotě sedmi milionů korun. „Podařilo se nám jich zajistit osm při domovní prohlídce. Bohužel o té větší části lupu v současné době nevíme. Tímto směrem se také bude ubírat další pátrání,“ nastínil náměstek krajského ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Zbyněk Dvořák. 

Policie hned v pondělí zveřejnila video z přepadení, na záběrech byli zpočátku vidět dva lidé, po několika sekundách vytáhli na obsluhu zbraň. Vzápětí do obchodu přišli jejich dva komplicové.

V dalším záběru jeden z lupičů pomocí nářadí rozbíjel výlohu a vytahoval zboží, které ukládal do připravené tašky. Po chvíli mu s ukládáním odcizených předmětů pomáhal komplic. V obličejích nebyli maskovaní.

Při příjezdu policie už byli pachatelé pryč

Policie při zásahu nejprve zatarasila vozy ulici, na místo přijela i sanitka. Obavy z toho, že by pachatelé mohli držet v obchodě rukojmí, se nepotvrdily.

Pachatelé byli v době příjezdu policie již na útěku. Z místa činu odjeli ve starším Renaultu Laguna stříbrné barvy. Během přepadení nebyl nikdo zraněn.

Později zjistili, že by auto mělo být v Praze a požádali o pomoc pražské kolegy. Podezřelí byli zadrženi méně než 24 hodin po loupeži.

Policie náhodou vyšetřovala poblíž

Policisté na čtvrteční tiskové konferenci řekli, že při vyšetřování loupeže pomohla náhoda: v teplické Nákladní ulici se totiž nedávno stala vražda prostitutky, přičemž obě místa činu jsou od sebe relativně nedaleko. V době loupeže bylo v okolí nasazeno větší množství policistů, což jim pomohlo i při pátrání po lupičích.

I v případě vraždy prostitutky už policisté zadrželi podezřelého, jde o rusky mluvícího Ukrajince. Nyní je ve vazbě, k vraždě se podle policie přiznal. Obviněnému hrozí až doživotí.

Policisté přiblížili, že s pomocí kamerových systémů byli schopni zdokumentovat dění před vraždou. Podle jejich poznatků si podezřelý nejprve koupil kondomy na blízké čerpací stanici, odtud měli policisté jeho relativně kvalitní fotografii.

Muž pak podle policie kontaktoval jednoho z pozdějších svědků, aby mu sehnal ženu, s níž by mohl mít sexuální styk. Ten souhlasil pod podmínkou, že mu podezřelý koupí krabicové víno. Poté jej zkontaktoval s budoucí obětí. Ukrajinec se s ní dohodl na sexuálních službách za 300 korun. Prostitutka po styku ale podle policistů cenu o 200 korun navýšila a když muž nechtěl zaplatit, pohrozila mu, že ho obviní ze znásilnění. Nato ji podle policistů brutálně utloukl.