Policista chtěl prodat roh ohroženého nosorožce, tvrdí inspekce. Hrozí mu pět let vězení

Kvůli pokusu o obchod s rohem nosorožce stíhá Generální inspekce bepečnostních sborů (GIBS) policistu z pražského ředitelství a dva další muže. Za snahu prodat roh ohroženého zvířete do Asie jim hrozí až pět let vězení.

Místo potírání zločinu se pokusil pražský policista jeden spáchat. Alespoň to tvrdí GIBS, která obvinila jej i dva další muže-civilisty z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Inspektoři je stíhají na svobodě.

„V rámci prověřování bylo zjištěno, že tyto osoby chtěly prodat roh nosorožce tuponosého, který je dle mezinárodní úmluvy zařazen mezi kriticky ohrožené živočichy. Muži se snažili prodat roh na asijský trh přes spoluobviněného asijského původu, který prodej zprostředkovával,“ přiblížila mluvčí inspektorů Ivana Nguyenová s tím, že prodej rohu mohl vynést až sto tisíc amerických dolarů (skoro 2,3 milionu korun), ale obchod se neuskutečnil.

Právě omezení obchodu s rohovinou a také slonovinou považují přírodovědci za zásadní ve snaze zachránit nejohroženější druhy zvířat, ke kterým nosorožci patří. Přestože byl prodej a nákup nosorožčích rohů v celém světě zakázán už v roce 1977, kvůli rostoucí poptávce po rozích pytláci zvířata dále zabíjejí.

„Loví se především proto, že Čína povolila obchod s produkty nejvzácnějších zvířat v souvislosti s tradiční čínskou medicínou. Jediné, co to může změnit, je, když bude světové mínění dostatečně hlasité. Ale i mínění v Číně,“ upozornil před časem ředitel dvorské zoo a senátor za Chomutov Přemysl Rabas.

Právě zoo ve Dvoře Králové se podílí na pokusu o záchranu severního poddruhu tuponosých nosorožců. Ti již přirozeně přežít nemohou, protože uhynul poslední samec, vědci však chtějí využít toho, že existuje zamražené semeno, vajíčka pak mohou experti odebrat od dvou stále žijících samic.