Europoslanci debatovali o Agrofertu a Babišovi. Do vyřešení Česko nedostane dotace, řekl komisař

UDÁLOSTI: Europarlament jednal o právu skupiny Agrofert na evropské dotace (zdroj: ČT24)

Český premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by byl ve střetu zájmů a že by ovlivňoval přidělování evropských peněz Agrofertu. Nicméně komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger během debaty v Evropském parlamentu prohlásil, že dokud nebude vyjasněna situace okolo Babišova možného střetu zájmů, nehodlá Evropská komise vyplácet České republice žádné dotace. Řekl rovněž, že od 2. srpna, kdy platí nová pravidla posuzování střetu zájmů, nebyly Česku poskytnuty dotace. Zatímco většina europoslanců v debatě vyzvala EK, aby vůči Babišovi zaujala přísný postoj, podle jiných by měla Praha dostat šanci zjednat nápravu bez politického tlaku europoslanců.

Komisař Oettinger poslance informoval, že údaje o neposkytování dotací zaslal české vládě v dopise, v němž ji zároveň vyzval k urychlené nápravě situace. Právní služba Evropské komise a také frakce evropských Zelených tvrdí, že by Andrej Babiš mohl mít prospěch z činnosti Agrofertu, byť jej převedl do svěřenského fondu. Evropští poslanci o vztahu Babiše, Agrofertu a evropských dotací debatovali a ve čtvrtek k záležitosti přijmou usnesení. Předsedající schůze Ramón Luis Valcárcel uvedl, že dostal čtyři návrhy jeho znění – od požadavku na důsledné prošetření až po úplné zastavení dotací pro Agrofert.

K tomu ostatně spěje i Evropská komise. „Pokud nebude situace uspokojivě vysvětlena, prostředky vypláceny nebudou,“ řekl komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Poslance zároveň ujistil, že stopka na tyto dotace již platí – od srpna, kdy začala platit nová pravidla pro střet zájmů, podle něj nebyly Česku poskytnuty žádné evropské peníze. Oettinger zároveň upřesnil, že v lednu budou v Praze probíhat audity. „Ještě v tomto volebním období, doufejme v půlce dubna, vám předám zprávu,“ slíbil poslancům, kterých se ovšem k debatě v sále neshromáždilo mnoho.

Události, komentáře: Europoslanci debatovali o Agrofertu (zdroj: ČT24)

Na komisařova slova reagoval mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka prohlášením, že nevidí právní důvod pro zastavení nebo vracení evropských dotací, které firma čerpá. Holding ale podle něj zatím nemá žádný oficiální podnět, na který by mohl reagovat. „Pokud je nám známo, kroky Evropského parlamentu jsou namířeny směrem k České republice. V Agrofertu v tuto chvíli nemáme žádný oficiální podnět, na který bychom měli reagovat. Nikdo nás nekontaktoval, nikdo s námi v této záležitosti nic neřešil,“ uvedl Hanzelka.

Kritika Babiše i Komise

Řada europoslanců ve svých vystoupeních hovořila o vážných podezřeních ze zneužívání strukturálních fondů. „Vítáme studii právní služby a dopis (EK Babišovi), ale požadujeme činy. Žádné další peníze Agrofertu, dokud je narušena hospodářská soutěž,“ řekla poslankyně Ingeborg Grässelová (EPP), která se Babišovým vztahem k Agrofertu a jeho čerpáním dotací zabývá dlouhodobě. „Česká justice by měla začít jednat tak, jak celá Evropa čeká, že by měla jednat,“ dodala.  Reinhard Bütikofer (EFA) pak citoval Shakespeara. „V tom šílenství je metoda,“ poznamenal a Babiše označil za „korupčníka“. Zároveň kritizoval levicové strany, že s Babišem vládnou, respektive jeho vládu podporují.

Ale ne všichni europoslanci se ve svých vystoupeních vymezovali vůči Babišovi. Například Inés Ayala Senderová ze sociálnědemokratické frakce hovořila o „vybírání třešniček na dortu“. „Chceme řešení pro všechny střety zájmů, které se objevují jako houby po dešti,“ uvedla. Usnesení cílené na českého premiéra, respektive Agrofert podle ní „nevyřeší situaci, možná vám to získá pár hlasů“. Jiří Payne (Svobodní/EFDD) či  Bill Etheridge (EFDD) pak ze situace obvinili dotační systém EU, potažmo Evropskou komisi. Také Dennis De Jong (S&D) kritizoval Evropskou komisi, ale za to, že poslancům nedodává protikorupční zprávy.

Martina Dlabajová (ANO/ALDE), která v Evropském parlamentu reprezentuje hnutí Andreje Babiše, upozornila, že Babiš slíbil, že se situace vyřeší a totéž zní i z Bruselu. „Komisař Oettinger opakovaně potvrdil, že Česká republika pracuje s Evropskou komisí na vyřešení situace,“ zdůraznila. Stejně jako například Miroslav Poche (ČSSD/S&D) míní, že je debata v parlamentu předčasná a že na ni mělo dojít až v době, kdy Evropská komise zveřejní své závěry. „Dokud nebude komunikace uzavřená, nebude oficiální stanovisko Evropské komise, tak je předčasné o tom na plénu hovořit,“ podotkla Dlabajová.

Český europoslanec Jan Zahradil (ODS/ACRE) naopak zdůraznil, že nejde o reflexi českého vnitropolitického boje vzhledem k tomu, že debatu otevřela frakce, ve které český zástupce vůbec není. „Není to žádná kampaň, žádná účelovka, žádné spiknutí. Je zapotřebí vyšetřit, jestli si někdo nepřihrává malou domů – nebo v tomto případě spíš velkou domů,“ řekl.

Babiš střet zájmů odmítá, viní české europoslance

Sám český premiér předem odmítl, že by byly obavy Komise a Evropského parlamentu podložené. „Žádný střet zájmů nemám, řídím se podle našich zákonů. S Evropskou komisí jsme v kontaktu a já předpokládám, že se to vyřeší,“ zdůraznil již před jednáním parlamentu. Odmítl zároveň, že by ze své politické funkce vůbec mohl ovlivňovat, které evropské dotace Agrofert dostává. „Fondy jsou kontrolované, Evropská unie tady má auditní orgán. Já do toho vůbec nezasahuju,“ ujistil.

To však zpochybnil europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09/EPP). Podle něj kroky Babišova kabinetu ukazují opak toho, co premiér tvrdí. „Česká vláda velmi aktivně vyjednávala proti návrhu Evropské komise, aby dotace nesměřovaly do velkých firem. Česká vláda se jednoznačně staví proti tomu, aby byly přijaty Evropskou komisí navrhované stropy plateb pro zemědělce. To vše jsou body, ve kterých mají firmy Andreje Babiše na tom zájem, protože tyto dotace čerpají,“ uvedl.

Místopředseda evropského výboru české Poslanecké sněmovny Mikuláš Peksa (Piráti) zapochyboval v 90' ČT24 o tom, zda je vůbec Babiš od Agrofertu řádně oddělen. Odkázal přitom na veřejně přístupný slovenský rejstřík konečných poživatelů výhod. „Slovenské ministerstvo vnitra ho identifikovalo jako toho, kdo požívá výhody z firmy Agrofert. To znamená, že je uživatelem výhod, které přicházejí z dotací,“ upozornil a připomněl, že podobný český rejstřík není veřejně přístupný.

Naproti tomu poslanec ANO Jaroslav Bžoch ujistil, že dle práva je vše v pořádku. „Využívá institut svěřenského fondu, který je v naší legislativě nezávislý na něm. Podle některých právníků a analytiků je to i v souladu s evropským právem,“ podotkl.

Luděk Niedermayer před debatou: „Vláda velmi aktivně vyjednávala proti návrhu EK, aby dotace nesměřovaly do velkých firem“ (zdroj: ČT24)

Samotnou debatu v Evropském parlamentu považuje Babiš za předvolební tah některých českých europoslanců, byť ve frakci Zelených, která ji iniciovala, žádný český zástupce není. „Antibabiš se přenesl z českého parlamentu do Evropského parlamentu a naši evropští poslanci jsou ti, kteří to tam rádi prezentují a poškozují mě, poškozují naši zemi. Mě to mrzí,“ uvedl premiér.

Spojení s volbami, které čekají všechny státy EU příští rok na jaře, připustil i Luděk Niedermayer. Nejde však podle něj o české europoslance, nýbrž o zástupce bohatých evropských zemí, které do unijního rozpočtu přispívají nejvíce.

„Je velmi obtížné občanům vysvětlit, že je dobrý nápad vložit peníze do evropského rozpočtu, když nesměřují na to, aby se zvýšila životní úroveň v chudších zemích, ale končí u velmi bohatých podnikatelů. V tomto případě navíc u velmi bohatého podnikatele, který jako premiér spolurozhoduje o rozdělování těchto peněz,“ míní Niedermayer.

Usnesení až ve čtvrtek

Debata o dotacích pro Agrofert a pozici Andreje Babiše začala v Evropském parlamentu v šest hodin večer a trvala hodinu a půl, usnesení by mohli poslanci přijmout ve čtvrtek. Miroslav Poche předpokládá, že jeho součástí bude výzva, „aby Komise zrychlila svůj proces, aby transparentně zveřejňovala všechny dokumenty, které má“. „Doufám, že se neobjeví výzva, aby Evropská komise zastavila čerpání pro české subjekty z evropských fondů,“ dodal. Odmítl i možnost, že by parlament vyzval k zastavení čerpání konkrétně pro Agrofert. „Podle současného stavu dostával Agrofert dotace na základě legálních žádostí,“ zdůraznil Miroslav Poche.

Členové klubu Zelených i řada dalších europoslanců se domnívají, že Babiš jako premiér rozhoduje mimo jiné o zemědělských prioritách české vlády a že je stále spojen s Agrofertem, a proto by neměla podle nich firma mít nárok na podporu z evropských fondů.

Podobný názor dala koncem listopadu najevo i právní služba Evropské komise, která situaci pro tento unijní orgán analyzovala. Unijní právníci tvrdí, že Babiš je podle pravidel platných od léta ve střetu zájmů bez ohledu na to, že jeho podniky jsou ve svěřenském fondu. Samotná komise se k problému dosud veřejně nevyjádřila, eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger kvůli němu napsal Babišovi dopis. Premiér mu v pondělí písemně odpověděl, že otázka jeho údajného střetu zájmů je věcí výkladu nových evropských předpisů a že stanovisko Evropské komise budou zkoumat právníci českého kabinetu.