Otázka údajného střetu zájmů je věcí výkladu předpisů EU, napsal Babiš komisaři

Otázka údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli Agrofertu je věcí výkladu nových evropských předpisů. Babiš to napsal v dopise eurokomisaři pro rozpočet Güntheru Oettingerovi. V dopise, který nese pondělní datum, premiér také připomněl, že vláda začátkem měsíce na základě prvotní právní analýzy dospěla k závěru, že vše je v souladu s českými i evropskými předpisy.

Z interního dokumentu právní služby Evropské komise před časem vyplynulo, že Babiš se z pohledu článku 31 unijního finančního nařízení, které platí od letošního srpna, nachází ve střetu zájmů. Podle právníků EU má totiž zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu, který převedl do svěřenských fondů, a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu.

Oettinger v této souvislosti zaslal dopis české vládě. Babiš mu odpověděl, že stanovisko Evropské komise budou zkoumat právníci českého kabinetu. Babiš rovněž Oettingera ujišťuje, že Česká republika bude dodržovat své povinnosti vyplývající z členství v EU a že „osobně podnikne takové kroky, aby všechny jeho aktivity byly plně v souladu s evropskou legislativou“. Slíbil, že v záležitosti možného střetu zájmů bude s Evropskou komisí úzce spolupracovat.

Evropský parlament má ve čtvrtek hlasovat o rezoluci týkající se Babišovy kauzy. V připravených návrzích europoslanci mimo jiné žádají Evropskou komisi, aby dočasně pozastavila dotace určené firmám skupiny Agrofert a aby plně prošetřila jejich zákonnost za dobu Babišova vládního angažmá.