Téměř každý týden se nám podaří uvést v život jednu věc, kterou jsme slíbili, říká ministryně Maláčová

Maláčová v Interview ČT24: Tlačíme vládu doleva (zdroj: ČT24)

Pro sociální demokracii má cenu podílet se na vládě, protože se straně v současnosti daří prosazovat své priority. A je to právě ČSSD, která vládu tlačí doleva. Alespoň tak to vidí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která to řekla v Interview ČT24.

„Téměř každý týden se nám podaří uvést v život jednu věc, kterou jsme slíbili. A to je důležité,“ uvedla ministryně Maláčová s dodatkem, že sociální demokracie dlouho podceňovala marketing, ale rychle se učí.

Své tvrzení podepřela připomínkou rekordního navýšení příspěvku na péči některým skupinám lidí s postižením. Příspěvek se tak ve čtvrté třídě zvýší o šest tisíc a ve třetí o čtyři tisíce měsíčně. „Další ze slibů, který jsme prosadili, ukazuje, že opravdu má smysl zůstávat v této vládě. Že se nám daří prosazovat naše priority,“ poukázala Maláčová, která schválený návrh označila za skvělou týmovou práci sociální demokracie.

Přidala také příklad obědů do škol zdarma, které chce ČSSD předložit Poslanecké sněmovně. Podle návrhu by děti v mateřských školách a na prvním stupni základních škol měly od září 2020 obědy zdarma.

Změna má podle sociálních demokratů umožnit dětem ze znevýhodněných podmínek účastnit se všech školních aktivit. Pro veřejné rozpočty bude novinka znamenat výdaj 5,4 miliardy korun na jeden školní rok. Návrh připravuje bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

„To, že hnutí ANO tento nápad dlouhodobě odmítalo a pak s ním samo přišlo, ukazuje, že tlačíme vládu doleva,“ prohlásila Maláčová. Neznamená to ale podle ní setrvání ve vládě, ať bude jakákoliv.

Dosud doplácejí na obědy ve školních zařízeních rodiče předškoláků 35 korun na den, děti školáků 25 korun. Pokud bude změna školského zákona schválena v předloženém znění a začne platit od září 2020, v daném roce bude stát 1,8 miliardy korun navíc.

Valachová uvedla, že ČSSD u předlohy očekává podporu ze strany koaličního partnera – hnutí ANO. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle ní dal najevo, že návrh podpoří. Předkladatelé argumentují mimo jiné seznamem zemí, kde mají školáci bezplatné stravování. K Finsku, Skotsku či Anglii se tento týden přidalo Slovensko.