První sněhové varování letošní zimy: Na jihu Čech a Vysočině napadne do úterý až 30 cm

Během pondělí a noci na úterý může na jihu Čech a na Českomoravské vrchovině napadnout pět až 30 centimetrů sněhu. V noci na úterý se navíc bude v jihovýchodní polovině Česka tvořit místy náledí a zmrazky, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové předpokládají, že nejvíce sněhu napadne na Českokrumlovsku. Jejich výstraha platí také pro Domažlicko a Klatovsko v Plzeňském kraji a zbytek jižních Čech. Vydatně sněžit má také na Jihlavsku, Pelhřimovsku a Třebíčsku na Vysočině.

Náledí se podle ČHMÚ může tvořit na Jindřichohradecku, Písecku a Táborsku a rovněž na Vysočině a v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Sněžit má po celý příští týden, hlavně na horách, přechodně se ale vloček dočkají i lidé v nížinách. Teploty přes den se mají příští týden pohybovat jen mírně nad nulou, v noci pak kolem minus tří stupňů.

V nižších polohách bude podle meteorologů sněžit zatím jen přechodně, lidé by tak měli v příštím týdnu počítat také s deštěm.

Předpověď počasí od 25. 11. do 1. 12.
Zdroj: ČT24

„V následujících týdnech předpokládáme, že teploty vzduchu se budou převážně pohybovat v intervalech normálních hodnot pro danou roční dobu,“ uvedl ČHMÚ. Dlouhodobá průměrná teplota pro období mezi 26. listopadem a 23. prosincem je 0,2 stupně Celsia.