Hamáček jednal se Zemanem. Chtěl vědět, co by udělal v případě pádu vlády

Předseda ČSSD Jan Hamáček zhruba hodinu a půl jednal na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Hamáček před schůzkou České televizi řekl, že se chce Zemana ptát na to, co by udělal v případě pádu vlády. ČSSD zatím nerozhodla o postoji k hlasování o nedůvěře kabinetu. Zeman odpoledne přijal také místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka.

Hamáček naopak chtěl prezidenta informovat o jednáních v ČSSD i ve vládní koalici. Plánovanou schůzku s premiérem Hamáček zrušil, jednat s ním chce v příštích dnech. S Babišem prý už mluvil několikrát a premiér byl i na klubu ČSSD.

„Z mého pohledu je evidentní, že opozice sice vyzvala k vyslovení nedůvěry vládě, ale sama přiznala, že nemá plán B a netuší, co by se dělo potom. Pokud by vláda padla, bude mít klíčovou roli prezident a chci znát jeho názor,“ řekl Hamáček serveru Aktuálně.cz.

Hamáček po schůzce se Zemanem strávil na Hradě ještě zhruba hodinu, areál opustil později než prezident. U téměř dvacítky novinářů, kteří na něj na nádvoří čekali, se nezastavil. 

Před Hamáčkem na Hrad dorazil i předseda poslaneckého klubu ANO a první místopředseda strany Jaroslav Faltýnek. Podle něj šlo o pravidelnou schůzku, kterou s hlavou státu absolvuje z titulu šéfa zemědělského výboru. „Prezident nepovažuje tuto kauzu za důvod k odstoupení vlády nebo odvolávání vlády, spíš za mediální záležitost, ale on se k tomu určitě sám vyjádří,“ řekl Faltýnek. 

ČSSD se zatím nerozhodla

Sociální demokracie zatím o postoji k hlasování o nedůvěře kabinetu nerozhodla. Po krátkém jednání s předsedou strany Hamáčkem to uvedli šéfové opoziční ODS Petr Fiala a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Byla to jen krátká neformální schůzka, kdy jsme se informovali, jak probíhá jednání u ČSSD. Předseda Hamáček nás informoval, že jednání stále probíhají a výsledek ještě není znám. Vzali jsme to na vědomí a tím to vlastně skončilo,“ popsal krátkou schůzku Fiala.

Opozice je připravená vyslovit vládě nedůvěru (zdroj: ČT24)

Zástupci ČSSD v krajích jsou ohledně podpory pro případný odchod z vlády opatrní. Podle některých musí rozhodnout vedení strany, podle dalších by sociální demokraté opuštěním vlády uvolnili místo pro SPD Tomia Okamury. Jen předseda krajské organizace ČSSD v Karlovarském kraji Tomáš Svoboda jasně řekl, že setrvání Babiše v čele vlády je pro sociální demokraty nepřijatelné.

Premiér vše vysvětloval i na středečním jednání klubu ČSSD. Podle místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřiny Valachové premiér velmi otevřeně hovořil o své rodině a přinesl i argumenty, které na veřejnosti ještě nezazněly. Poslanci ho pak vyzvali, aby podobně komunikoval i směrem k veřejnosti a situaci vysvětlil.

Babiš už mluvil také s šéfy komunistů a SPD. Předseda SPD Tomio Okamura po schůzce řekl, že si jeho strana přeje ve vládě programově nahradit sociální demokracii. Komunisté, kteří v červenci vznik Babišovy vlády podpořili, svolali na příští úterý jednání výkonného výboru.

Mimořádná schůze bude zřejmě v pátek 23. listopadu

Opoziční poslanci už pro svolání schůze sebrali dostatek podpisů. Šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO) by ji mohl svolat zřejmě na příští pátek. Že by se mělo jednat v pátek 23. listopadu zmínil také Jaroslav Faltýnek.

 „Bude to důležitý okamžik pro všechny, kdy se budou muset skutečně rozhodnout a veřejně říct, zda je pro ně přijatelná osoba Andreje Babiše se všemi jeho problémy v čele vlády. Je to věc, která neúměrně zatěžuje vládu a Českou republiku,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala. 

Faltýnek prohlásil, že poslanecký klub ANO jednoznačně stojí za Babišem a všichni poslanci hnutí podpoří kabinet při hlasování o nedůvěře. Podle něj věří poslanci ANO v nezávislé vyšetření případu Čapího hnízda.

Kauzu vyvolala reportáž serveru Seznam Zprávy, v níž Babišův syn Andrej novinářům řekl, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Premiér podle svého syna chtěl, aby zmizel z Česka kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo, v níž oba čelí trestnímu stíhání. Babiš ve středu uvedl, že syn sice byl v minulosti na Krymu, ale nešlo o únos.