Koncerty, divadlo, udílení cen. Festival svobody nabídne 17. listopadu řadu akcí

TK: Festival svobody připomene listopadové události (zdroj: ČT24)

Festival svobody, který se bude konat 17. listopadu, chystá pro návštěvníky například umělecká vystoupení na Národní třídě, koncert na Václavském náměstí nebo udílení cen Paměti národa. Kromě Prahy se festival uskuteční i v desítkách měst napříč celým Českem.

Platforma Festival svobody zastřešuje akce pořádané občanskými iniciativami s cílem připomenout listopadové události. Ty se uskuteční nejen v Praze, ale i v dalších 36 městech. Na tiskové konferenci o tom v pondělí informoval mluvčí platformy Petr Meškán.

Festival svobody podle něj  usiluje o posilování vztahů mezi občany, vyvolání konstruktivní diskuse o aktuálních problémech, připomínání si klíčových momentů historie a povzbuzování občanské angažovanosti. 

Oslavy se letos poprvé budou konat na celé Národní třídě

Pražské oslavy se budou letos poprvé odehrávat na celé Národní třídě, od Národního divadla až k Jungmannovu náměstí. Slavnost Korzo Národní nabídne koncerty, divadelní představení, autorská čtení, vzdělávací výstavy nebo program pro děti.

Vystoupí kapely The Tap Tap nebo jazzový hudebník Jiří Stivín, v alternativním divadelním prostoru DUP 39 se odehraje například adaptace Audience Václava Havla s názvem Antiwords.  

V literárním programu se na piazzetě Národního divadla představí Zdeněk Svěrák, Anna Geislerová nebo Michael Žantovský. Chybět nebudou ani čtyři fotografické a výtvarné výstavy.

Za projektem Korzo Národní stojí zhruba 20 studentů napříč pražskými vysokými školami, oslavy pořádají už pět let. Podle jednoho z organizátorů Martina Pikouse minulý rok Národní třídou prošlo bezmála 80 tisíc lidí. 

Na Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí vystoupí Pražský výběr, Prago Union nebo Barbora Poláková. Na akci vystoupí také řečníci jako Juraj Šeliga, který stojí za iniciativou Za slušné Slovensko, nebo Lex Paulson, jeden z autorů volební kampaně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Ceny Paměti národa převezmou političtí vězni, odbojáři nebo přeživší holocaustu

Ceny Paměti národa v Národním divadle převezmou protikomunistický odbojář a politický vězeň Jiří Světlík, Milena Blatná, která pomáhala vězňům v uranových dolech, bývalá politická vězeňkyně Helena Kociánová, jež přišla den před propuštěním o nohu při pomoci spoluvězeňkyni, a Marta Szilárdová, která přežila holocaust a zachránila život sestře během pochodu smrti.

„Každý rok oceňujeme osobnosti, které v životě prokázaly, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou jen prázdná slova,“ řekla za pořadatelskou organizaci Post Bellum Jana Holcová.

Pietní akty se uskuteční u Hlávkovy koleje a v Žitné ulici, na Albertově budou mít projevy akademici a studenti. V budově děkanátu Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy se budou konat mimo jiné diskuse s českými europoslanci.

Centrem Prahy také posedmé projde satirický průvod masek s alegorickými vozy a živou hudbou Sametové posvícení, který tvoří občanské iniciativy a skupiny studentů.

Demonstraci a průvod pořádá iniciativa Proti projevům nenávisti ve spolupráci s Pulse of Europe a různými dalšími skupinami. „Akce začne na Hradčanském náměstí, dojdeme na Václavské náměstí. Hlavním mottem 17. listopadu bylo, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí, a my máme pocit, že se to ze současné politiky trochu ztrácí. Minority, neziskové organizace či novináři jsou uráženi,“ řekl organizátor Jan Cemper.

Na webu  Festivalu svobody je už od 28. října k dispozici anketa, v níž lidé mohou hodnotit 100 let samostatné republiky nebo sdělit, kdo je pro ně hrdinou dnešní doby.

V sobotu se budou konat také politické happeningy nebo demonstrace

Kromě oslav jsou na 17. listopad naplánované také politické happeningy nebo demonstrace. Například na Hradčanském náměstí se uskuteční Protest Romů proti prezidentu Miloši Zemanovi a jeho výrokům na adresu Romů.

Centrem Prahy projdou také účastníci Demonstrace za zrušení smluv globálního paktu nebo se uskuteční protest s názvem Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou. Happening pak v sobotu pořádá strana SPD.