Do akce brzy vyrazí první tajní kontroloři České obchodní inspekce. Před Vánoci se zaměří na e-shopy

Česká obchodní inspekce (ČOI) převzala první čtyři krycí doklady pro své inspektory, kteří budou na kontroly vyrážet se skrytou identitou. První tajní inspektoři by do terénu měli vyrazit ještě před Vánoci. Zaměří se na e-shopy, novinka jim ale usnadní i kontroly autobazarů nebo předváděcích akcí.

„První kontroly budou patrně provedeny letos. Před Vánoci by mohly být využity zřejmě ke kontrolám e-shopů,“ komentuje chystané nasazení inspektorů se skrytou identitou mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Kdy a kam se poprvé podívají, ale záleží na jednotlivých krajských ředitelích. Krycí doklady jim ústředí začne předávat nejspíš příští týden. „V každém dvojkraji bude brzy minimálně jeden inspektor s krycí identitou,“ slibuje Fröhlich. Kolik přesně jich bude, ale z taktických důvodů prozradit nemůže.

ČOI bude skrytou identitu používat v případech, kdy se inspektor musí legitimovat. To jsou především předváděcí akce, autobazary a zastavárny. Před Vánoci se ale podle Fröhlicha můžou tajní inspektoři zaměřit na e-shopy. „U těch velkých hrozí riziko, že inspektora už znají dopředu a ví, že s ním budou jednat,“ vysvětluje.

Novela zákona o České obchodní inspekci, která dovoluje kontroly se skrytou identitu, platí už rok. Podle původních odhadů ČOI měly přípravy k jejich spuštění trvat půl roku. „Čekali jsme na potvrzení od úřadu pro kybernetickou bezpečnost déle, než jsme počítali. Další, co bylo časově nad očekávaný rámec, byl výběr bezpečnostního ředitele,“ vysvětluje Fröhlich. 

Skrytou identitu budou moci využívat jen speciálně vyškolení inspektoři. Krycí doklad dostanou na konkrétní akci, po jejím skončení jej budou muset vrátit. Bude zajištěna evidence, jaký doklad byl inspektorovi dodán, doklady budou v certifikovaném trezoru.