Nové funkce občanských průkazů s čipy mají zpoždění. Stát zvažuje příspěvek na čtečky

Události: Elektronické občanky rozšiřují nabídku funkcí (zdroj: ČT24)

Další funkce, které mají nabízet nově vydávané občanské průkazy s elektronickým čipem, nabírají zpoždění. Díky dokladu měl mít už teď každý řidič možnost z domova zjistit, kolik má trestných bodů – zájemci se však dočkají nejdříve na přelomu roku. Aby lidé mohli funkce využívat, musejí mít čip aktivovaný a vybavit se softwarem i čtečkou. Ministerstvo vnitra chystá finanční podporu na jejich pořizování.

Na takzvaný portál občana se pomocí nových průkazů přihlásilo skoro 79 tisíc lidí. Úřady vydaly do konce října přes 445 tisíc průkazů s novým čipem včetně dětských, tedy pro mladé do 15 let. Ti ho ovšem nemohou aktivovat.

Už nyní lze pomocí portálu stahovat formuláře k dani z příjmu nebo k silniční dani. Ministerstvo slibuje, že díky novým občankám nebude nutné vyplňovat osobní data do formulářů. Většinou ale lidé na úřadech po informaci, že si k aktivaci čipu musejí pořídit software a čtečku, nabídku odmítnou, říká Hana Kovácsová, vedoucí oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů.

Motivovat lidi mají nové funkce, jejichž start má však zatím zpoždění. „Každý si bude moct udělat výpis a zjistit, kolik má bodů. Postupně bychom chtěli elektronizovat i převody vozidel, aby šly udělat on-line a občané nemuseli na úřady,“ přibližuje novou možnost ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V současnosti o tom vyjednává ministerstvo vnitra s ministerstvem dopravy.

Pomalé, nebo akorát?

Pomocí nového občanského průkazu se lze dostat k eReceptu, funkční je i přístup na portál České správy sociálního zabezpečení a lidé si také mohou stáhnout a elektronicky podat třeba daňová přiznání.

Poslanci z opozice ale poukazují na tempo zavádění jednotlivých funkcí. „Z těch původně nabízených 37 služeb je jich aktivních jen pár, což je škoda. Myslím si, že tempo by mělo být rychlejší,“ říká třeba poslankyně Starostů a nezávislých Věra Kovářová.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš má za to, že rychlost digitalizace a převod služeb jsou žalostné. „To není jen otázka, že v rámci občanek neproběhla správná kampaň. Ale skutečně je tam velmi málo služeb,“ tvrdí. Podle jeho slov nyní vzniká návrh zákona,  který by ministerstvo zavázal k zajištění určitého penza služeb každý rok. 

Ministerstvo vnitra také zvažuje, že nákup čteček podpoří příspěvkem, aby tím lidi motivovalo. V současnosti vyjde většinou mezi 250 až 350 korunami. Výši podpory zatím ministerstvo nezveřejnilo. Na závěr roku chystá kampaň, která má souviset i s vybavením čtečkami.

V oběhu jsou také občanské průkazy s čipem vydané před 1. červencem 2018. Pokud majitelé chtějí využívat nové služby, musí si průkaz vyměnit. To mohou nyní udělat na úřadech bezplatně.