O trafikách pro poslance ODS nic nevím, řekl Rittig soudu. Mluvil jen deset minut

Události: Rittig nakonec před soudem vypovídal jen krátce (zdroj: ČT24)

V kauze takzvaných trafik pro poslance ODS v úterý svědčil u soudu lobbista Ivo Rittig, který figuruje v části odposlechů pořízených policií. Prohlásil, že o věci nic neví, a „absolutně vyloučil“, že by ohledně trafik jednal s obžalovanými – tedy s expremiérem Petrem Nečasem (ODS), jeho současnou ženou Janou nebo někdejším náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem. Kauza v roce 2013 přispěla k pádu Nečasovy vlády.

„Nepamatuju si, ale nevylučuju, že jsem se potkal s někým z nich. Nemohu to rozvést, protože si to nepamatuji,“ uvedl Rittig na dotaz státního zástupce, zda se na podzim roku 2012 sešel s Nečasovou, Bočkem nebo ministrem průmyslu Martinem Kubou (ODS).

„Pana Tluchoře znám pouze společensky. Teď jsem ho neviděl asi pět šest let. Pan Šnajdr, to je stejná kategorie. Pana Fuksu jsem potkal tuším dvakrát, třikrát,“ doplnil lobbista.

Z obžalovaných přišel jen Nečas

Rittigova výpověď netrvala ani deset minut. „Výpovědi předcházely pověsti, že bude rozsáhlá a podrobná. Jak jste sami slyšeli, byla nicneříkající,“ okomentoval vystoupení lobbisty advokát Nečasové Eduard Bruna. Jeho klientka se stejně jako Boček z jednání omluvila, z obžalovaných tak dorazil jen Nečas.

Podle žalobce Rostislava Bajgera se Rittig určitou formou podílel na zákulisních jednáních. „Kdyby byl dostatek důkazů, tak si myslím, že je osobou obžalovanou,“ odpověděl na dotaz, proč má muž v kauze postavení svědka.

Předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová v úterý vyslechla také Kubu. Ten – stejně jako jeho dříve předvolaní spolustraníci – vypověděl, že nebyl u žádných jednání, kde by Nečas trojici poslanců v souvislosti s balíčkem něco sliboval. „Poslanci byli ve vnitrostranické opozici vůči tehdejšímu předsedovi Nečasovi. Takže jednání se točila kolem toho, ne kolem nějakých trafik,“ řekl.

Kuba jednal s Rittigem v „garáži“

Na otázku žalobce jen připustil, že na podzim 2012 soukromě jednal s Rittigem v prostorách mužova domu, kterým se říkalo „garáž“. Setkání se prý ale netýkala balíčku. „Tvářil se jako lobbista, který má informace ze středočeské ODS, a ty pro mě mohly být zajímavé,“ vysvětlil exministr. Připustil také, že zná Rittigovy přezdívky „garážmistr“, „spící“ a „sportovec“.

Obžaloba tvrdí, že Nečas, Nečasová a Boček přislíbili v roce 2012 občanskodemokratickým poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Tluchoř, Fuksa a Šnajdr strávili v roce 2013 více než měsíc ve vazbě. Na svobodu byli propuštěni po zásahu Nejvyššího soudu, který jejich stíhání s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil. U Nečase ale soud naopak řekl, že z pravomoci policie a žalobců vyňat není.