Vlajky, sochy, lípy. Lidé po celé zemi si připomněli sto let republiky

Desítkami akcí si Česká republika připomněla 100 let od založení Československa. Prvním oficiálním aktem byla dopolední pieta na Vítkově, dvě hodiny po poledni pak začala velká vojenská přehlídka. Během dne také jmenoval prezident Miloš Zeman nové generály a oznámil, že večer ocení i tři generály prvorepublikové armády – Stanislava Čečka, Karla Husárka a Josefa Bílého. V Praze vyvrcholily oslavy odpolední přehlídkou, večerním ohňostrojem a ceremoniálem na Pražském hradě.

On-line přenos

28. říjen 2018

  • 22:00
    Česká televize

    Vážení čtenáři, v tuto chvíli končíme náš online přenos z dění ve výroční den 100 let od vzniku samostatného Československa. Děkujeme za vaši přízeň a přejeme vám dobrou noc.

  • 21:51

    Na pražském Václavském náměstí se večer na akci Oslava 100 let republiky s projevy osobností a hudbou sešly tisíce lidí. Do akce se zapojili i lidé v dalších městech, mimo jiné například v Brně, Ostravě, Hradci Králové nebo v Českých Budějovicích.

  • 21:29
    míč

    Brankář Petr Čech, který dostal vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti sportu, se stal pátým českým oceněným fotbalistou po Josefu Masopustovi, Antonínu Panenkovi, Ivu Viktorovi a Pavlu Nedvědovi.

Události: Celé Česko slaví 100 let od vzniku Československa (zdroj: ČT24)

Čeští ústavní činitelé společně s nejvyššími představiteli Slovenska se v půl jedenácté dopoledne sešli na pražském Vítkově. Nechyběli vrcholní představitelé obou zemí včetně premiérů Andreje Babiše a Petera Pellegriniho a předsedů parlamentů.

Účastnili se i prezidenti obou republik Miloš Zeman a Andrej Kiska, které před Národním památníkem pozdravili vojáci. Po příchodu prezidentů zazněly hymny obou nástupnických států Československa.

Položením květin a věnců u hrobu neznámého vojína pak politici, ale i církevní a vojenští představitelé a veteráni společně uctili památku padlých vojáků. Akt ukončila slavnostní salva a Večerka.

Pietu skrápěl déšť, historické prapory proto musely být obaleny igelitem a shromáždění lemovaly deštníky.

Čeští a slovenští prezidenti a premiéři uctili 28. říjen na pražském Vítkově (zdroj: ČT24)

Prezident jmenoval generály, šéf BIS mezi nimi není

Poté, co uctil padlé, zamířil prezident Miloš Zeman na Pražský hrad, kde jmenoval nové armádní a policejní generály. Vláda navrhla povýšit dvanáct mužů, hlava státu však všechny navržené nejmenovala. Už podruhé pominul návrhy na povýšení ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky a zástupce velitele armádních pozemních sil Petra Procházky.

Jmenování Petra Lančiho brigádním generálem
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Do hodností generálmajora prezident povýšil velitele vzdušných sil Petra Hromka i pozemních sil Josefa Kopeckého, brigádními generály pak nově jsou zástupce velitele vzdušných sil Petr Lanči, zástupce ředitele sekce podpory ministerstva obrany Jaroslav Schön, René Nábělek a Radek Horáček z Vojenského zpravodajství nebo ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Povýšení do vyšších generálních hodností se dočkali i policejní prezident Tomáš Tuhý nebo náčelník armádního generálního štábu Aleš Opata. Z něj je nyní armádní generál.

Povýšení šéfa kontrarozvědky navrhovala vláda již na jaře, prezident jí nevyhověl. Premiér Andrej Babiš přitom v Otázkách Václava Moravce uvedl, že mu prezident povýšení Koudelky k 28. říjnu slíbil. Michal Koudelka poté, co jej prezident opět opomněl, uvedl, že si velmi váží toho, že byl již podruhé navržen do generálské hodnosti, rozhodnutí hlavy státu komentovat nechtěl. Andrej Babiš uvedl, že je mu líto, že Koudelka povýšen nebyl.

Po povýšení generálů a jmenování nových prozradil prezident republiky jména tří lidí, kterým udělí večer nejvyšší státní vyznamenání. Budou to také generálové, ale prvorepublikové československé armády. „Bude to vyznamenání Bílého lva první třídy vojenské skupiny. Těmi vyznamenanými jsou generál Čeček, generál Husárek a generál Bílý,“ upřesnila hlava státu.

Karel Husárek bojoval v legiích v Rusku a ve druhé polovině 30. let velel opevňovacím pracem. Stanislav Čeček, který bojoval u Zborova či Bachmače, byl mimo jiné náčelníkem Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Josef Bílý pak byl za okupace prvním velitelem odbojové organizace Obrana národa. Nacisté jej pak po nástupu říšského protektora Reinharda popravili.

Při slavnostním shromáždění kritizoval Klaus EU

Na vítkovský pietní akt navázalo slavnostní shromáždění v nitru Národního památníku. Vystoupil na něm bývalý prezident republiky Václav Klaus s projevem, ve kterém se zaměřil především na kritiku Evropské unie, kterou srovnal s Rakouskem-Uherskem.

„Jsme účastníky nahrazování plodné a produktivní spolupráce členských států procesem unifikace Evropy, který omezuje suverenitu a postavení jednotlivých evropských států, zejména těch malých. Znovu se po nás pod nejrůznějšími záminkami chce, abychom se vzdávali rozhodování o významné části našich životů na základě velmi problematické hypotézy, že nám bude lépe než my sami sobě vládnou historické zátěže a národní příslušnosti zbavená nadnárodní byrokracie a její profesionální experti,“ řekl.

Projevy na pražském Vítkově u příležitosti oslav sta let Československa (zdroj: ČT24)

Kromě Václava Klause vystoupili s projevy také předseda Hlávkovy nadace Václav Pavlíček, ředitel vítkovského památníku Marek Junek či předseda Svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Tradiční pieta proběhla také na Hradčanském náměstí před sochou Tomáše Garrigua Masaryka. Sešli se u ní rektoři českých vysokých škol. Ti v minulých letech nechodili na večerní ceremoniál, protože prezidentská kancelář některé rektory vůbec nezvala. Letos tomu tak není, rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Tomáš Zima a také rektor ČVUT Vojtěch Petráček či Alois Nečas z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se ceremoniálu zúčastní.

Co se dělo před 100 lety? Sledujte náš historický on-line přenos:

On-line přenos

Před sto lety - 28. říjen 1918

  • 23:03

    Vážení čtenáři, končíme náš online přenos, děkujeme za vaši přízeň a tímto se s vámi loučíme.

  • 23:00

    Obecní dům rozesílá redakcím novin zprávu, že rakouští generálové „odevzdali Národnímu výboru do rukou velitelskou moc vojenskou“. Lidé se z ulic, náměstí a divadel, kde se přerušila představení, provolávala sláva Masarykovi a zpívala hymna, vracejí domů – do nového československého státu, vzniklého neplánovaně, bez násilí a bez jediné rozbité okenní tabulky...

  • 20:59

    Generálové si vymíní jednání s Národním výborem a odjíždějí do Obecního domu. Zde je dohodnut kompromis: vojsko nebude terčem jakýchkoli inzultací, „za odměnu“ nezasáhne a cizí posádky se v horizontu týdnů odsunou z Čech.

Přehlídku zkomplikovalo počasí

Jednou z hlavních oficiálních akcí k výročí vzniku republiky byla velká přehlídka, které se kromě vojáků účastnili i policisté, hasiči, záchranáři, celníci a strážníci. Proběhla mezi druhou a třetí odpolende. Průchod více než dvou tisíc lidí a stovek kusů techniky však zkomplikovalo počasí.

Přehlídku měly doprovodit i přelety strojů vzdušných sil České i Slovenské republiky. Nakonec letěly pouze stíhačky Gripen českých vzdušných sil a vrtulníky, zbylá letadla včetně slovenských stíhaček nevzlétla kvůli nízké oblačnosti. Opakoval se tak problém, který poznamenal předchozí přehlídku před deseti lety, kdy si rovněž kvůli nízké oblačnosti mohli diváci přehlídky vychutnat pouze zvuk letadel.

Na přehlídku bylo pozváno asi 1500 hostů, dorazili členové vlády, slovenský premiér, český prezident, ale i americký ministr obrany James Mattis. Ten se po přehlídce sešel s českým premiérem Andrejem Babišem. Na společné tiskové konferenci řekl, že oceňuje, že Česko plní závazky v oblasti mezinárodního míru a bezpečnosti, a vyjádřil hluboký smutek nad ztrátou životů českých vojáků v Afghánistánu.

Tanky T-72M4CZ při přehlídce na Evropské
Zdroj: David W. Cerny/Reuters

Na dejvickém nádraží je až do 18. listopadu legionářský vlak

Jubileum státu ale neprovázejí jen akce spojené s účastí nejvyšších ústavních činitelů či rektorů, ale i řada dalších událostí načasovaných právě na 28. říjen 2018. Patří k nim otevření rekonstruované budovy Národního muzea v Praze veřejnosti. Výročí republiky oslavili i v mnoha dalších městech.

V Liberci zasadili lípu ke sto letům založení Československa, v Karlových Varech položili představitelé města květiny k soše Tomáše Garrigua Masaryka, v Lounech pak novou Masarykovu sochu odhalili. V Hradci Králové pak oslavy doprovodilo provedení Smetanovy mé vlasti i ohňostroj.

Stoleté výročí si připomínají i železničáři. Na dejvickém nádraží v Praze je možné prohlédnout si repliku vlaku, kterým se přepravovali českoslovenští legionáři v Rusku za první světové války a po jejím skončení.

Ve vagonech takzvaného Legiovlaku čeká na návštěvníky věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a fotografie dokumentující historii československých zahraničních vojsk. Vstup do expozice je zdarma.

Na železnici připomněla výročí také jízda historického vlaku z Prahy přes Beroun, Křivoklát a Rakovník do Lužné. Jiný historický vlak pak jel z Lužné do Stochova. Tamní nádraží je nejblíže od Lán.

Přímo v Lánech pak v den stoletého výročí otevřelo muzeum expozici o Masarykovi a jeho odkazu. Na hřbitov potom přicházeli lidé k Masarykovu hrobu. Proběhl i pietní akt, kdy k hrobu položili květiny i zástupci Kanceláře prezidenta republiky.