Prezident vyznamená prvorepublikového agrárníka Švehlu. Chce zdůraznit potřebu podporovat zemědělce

V Českých Budějovicích začala Země živitelka. Zeman vyznamená Švehlu (zdroj: ČT24)

Prvorepublikový politik Antonín Švehla dostane 28. října nejvyšší státní vyznamenání. Při zahájení agrosalonu Země živitelka to oznámil prezident Miloš Zeman, který chce Švehlu ocenit jako zakladatele Agrární strany a podporovatele zemědělství. Ve svém projevu prezident také podpořil malé i velké projekty proti suchu. Jako příklad malých uvedl obnovu rybníka v lánském parku, mezi velké pak počítá kanál Dunaj–Odra–Labe.

Antonín Švehla, který byl za první republiky šest let premiérem a vedl od roku 1909 až do své smrti v roce 1933 Agrární stranu (tj. Republikánskou stranu zemědělského a malorolnického lidu), dostane při stém výročí vzniku Československa in memoriam od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva. Prezident tak chce ocenit a zdůraznit politickou podporu venkova a zemědělců, kterou podle něj Švehla ztělesňoval.

„Mimo jiné byl zakladatelem Agrární strany, kterou dovedl až k volebnímu vítězství. Po násilné kolektivizaci došlo k rozpadu selského stavu, ale posledních zhruba 25 let znamená určitou renesanci. Já bych si velmi přál, abychom si vážili politiků, kteří dokázali ve své době zemědělce podporovat – i v politické rovině, ne jenom jako producenty potravin, ale také jako tvůrce krajiny. Té nádherné krajiny, nad kterou není,“ řekl Miloš Zeman ve svém projevu.

Krátce navázal i na své předřečníky. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO), jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) či předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) hovořili především o suchu, které letos zemědělce ovlivňuje, a o potřebě najít způsob, jak se s vysycháním v budoucnu vyrovnat.

Antonín Švehla
Zdroj: ČTK

Podle hlavy státu „jsou kroky malé a kroky velké“. K těm malým řadí například obnovu zarostlého rybníka v lánském parku. „Velkým krokem může být vodní koridor spojující Dunaj s Odrou. Jsem velmi rád, že případová studie, která nedávno skončila, doporučila tento koridor,“ vrátil se prezident ke svému oblíbenému tématu.

Připomněl, že i bývalý ministr zemědělství Jiří Milek hovořil o vodním koridoru jako o možném zdroji vláhy pro jižní Moravu.

Před Zemanovým příchodem pustily jeho kritičky Modlitbu pro Martu

Účast Miloše Zemana na zahájení Země živitelky přivedla na budějovické výstaviště i jeho kritiky. Před zahájením pustila skupina žen z megafonu Modlitbu pro Martu, a když prezident přicházel na podium, skandovaly „hanba“. Slyšet byly také při projevu Zemanova předchůdce v prezidentském úřadu Václava Klause.

Ten připomněl, že je na Zemi živitelce pravidelným návštěvníkem již čtvrt století, a stručně také komentoval sucho. Domnívá se ovšem, že i když „příroda nám ukazuje, jak je mocná“, je české zemědělství schopné počasí odolat. „Nedochází k žádné tragédii a mimořádnému problému. Čísla, která zazněla o výnosu a úrodě, jsou na hranici statistické chyby,“ usoudil Václav Klaus. 

Agrosalon Země živitelka potrvá do 28. srpna. Letošní ročník se nese v duchu stého výročí republiky a připomíná sto let českého zemědělství. Obrací se ale i do budoucnosti, přiblíží i chytré zemědělství, jako robotické kravíny. Nechybí ani přehlídka výstavního skotu a koní, dětská farma nebo krajové speciality jako višňový burčák.

Sklízecí rekordmani

K vidění jsou také nejstarší, ale i nejmodernější zemědělské stroje. Německý stroj na sklízení cukrové řepy například dokáže za hodinu vyorat plodinu z 36 tisíc metrů čtverečních plochy. Špičkou ve sklízecí technice je i obří černý kombajn pro největší pole, který pojme až 140 metráků pšenice.