Babiš nepodpoří milionovou dotaci pro svaz bojovníků, organizace čelí kritice za vyznamenání Ondráčka

Premiér Andrej Babiš (ANO) nepodpoří návrh, aby Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) dostal v příštím roce z rozpočtu 6,3 milionu korun. Uvedl to v rámci interpelací. Svaz čelí kritice za to, že udělil pamětní medaili Za vlast a za svobodu poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi, který se jako policista podílel v roce 1989 na represích odpůrců komunistického režimu. Kromě interpelací se poslanci věnovali také situaci kolem prodeje ostravské hutní společnosti ArcelorMittal, proti kterému protestují odboráři společnosti.

„Nevím, kdo navrhl 6,3 milionu, já určitě s tím nebudu souhlasit,“ uvedl předseda vlády. Babiš upozorňoval, že spolupráce ČSBS s ministerstvem obrany trvá už od roku 2011, kdy byl ministrem Alexandr Vondra (ODS), a že je na ministru obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO), aby se k tomu vyjádřil.

„Ten spolek se rozhodl, jak se rozhodl, je to jejich rozhodnutí, oni o tom rozhodují,“ uvedl Babiš k vyznamenání Ondráčka. Reagoval tak na dotaz poslance ODS Jakuba Jandy, který se pozastavil nad tím, že svaz má stejně jako letos dostat šestimilionovou částku. Podle Babiše ale svaz dostal letos jen 280 tisíc korun, loni to prý bylo 40 tisíc korun.

Medaile pro Ondráčka vzbudila vlnu kontroverzí, protože komunistický poslanec zasahoval v lednu 1989 jako člen policejního pohotovostního útvaru proti demonstrantům během takzvaného Palachova týdne. Pro časopis Mladý svět také přiznal, že byl při zásahu na Národní třídě 17. listopadu 1989. 

Počátkem března byl Ondráček zvolen předsedou sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jeho zvolení vyvolalo demonstrace, jejichž účastníkům vadila Ondráčkova předlistopadová minulost. Po čtyřech dnech Ondráček na předsednictví rezignoval.

Prodej ArcelorMittal: Vláda má podle poslanců chtít po novém majiteli plán investic

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala ostravskou huť prodává, protože chce koupit největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii. Podle podmínek Evropské komise se musí některých podniků zbavit, aby neměla příliš velký podíl na evropském trhu. Firemní odbory ale poslaly komisi námitky proti prodeji ostravské huti. 

Sněmovní debatu prosadil poslanec KSČM Leo Luzar. Návrh zdůvodnil tím, že situace v podniku dospěla do kritického stavu, zaměstnanci jsou v nejistotě a nevědí, jaký bude postup české vlády. 

Sněmovna nakonec vládu vyzvala, aby hájila u Evropské komise s maximálním nasazením české zájmy s přihlédnutím k zájmům zaměstnanců firmy tak, aby huť koupil takový zájemce, který zajistí její udržitelný rozvoj i udržitelný rozvoj celého regionu. Vláda má také požadovat po zájemci o koupi předložení konkrétního plánu a závazků investic do této huti. 

Britská firma Liberty House má koupit i podniky v Rumunsku či Itálii

Novým vlastníkem ostravského podniku se má stát britská firma Liberty House, která patří do indické skupiny GFG (Gupta Family Group) Alliance indického podnikatele Sandžíva Gupty. Liberty má koupit i podniky ArcelorMittal Galati v Rumunsku, ArcelorMittal Skopje v Makedonii a ArcelorMittal Piombino v Itálii.

V úterý společnost Liberty House uvedla, že je na převzetí ostravské hutě i dalších evropských hutí ze skupiny ArcelorMittal finančně dobře připravena. V Ostravě chce pokračovat v připraveném investičním plánu.