Obří huť ArcelorMittal se připravuje na prodej. Zeman si přeje, aby ji koupily Třinecké železárny

Správcem odděleného majetku v huti ArcelorMittal Ostrava se 6500 zaměstnanci, které mají mít již příští rok nového majitele, by se měl stát generální ředitel Ašók Patil. Jeho jmenování ještě musí potvrdit Evropská komise. Kontrolním správcem bude auditorská skupina Grant Thornton.

Patil by po schválení do funkce měl ostravské hutě řídit v době jejich prodeje tak, aby se podnik mimo jiné stal nezávislým na skupině ArcelorMittal. Setkat se se správcem odděleného majteku v dohledné době plánuje mimo jiné ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO).

„Budu po něm chtít, ať mi potvrdí dosavadní přísliby vedení AMO o transparentním a včasném informování státu o průběhu prodejního procesu včetně potencionálních zájemců o koupi a jejich dalších plánech s hutí,“ sdělil počátkem května.

Prezident Miloš Zeman by si přál, aby skupinu ArcelorMittal koupily nedaleké Třinecké železárny (TŽ). Řekl to v úterý v Ostravě při setkání s krajskými zastupiteli a starosty měst a obcí. Na krajském úřadu zahájil svou třídenní návštěvu Moravskoslezského kraje.

Stejně tak jako (premiér v demisi) Andrej Babiš na ně (na Třinecké železárny) budu apelovat, aby se pokusily koupit ArcelorMittal, protože je dobré, aby podniky v této oblasti byly, pokud možno, ve vlastnictví domácího kapitálu.
Miloš Zeman

Ke koupi huti vyzýval šéfa představenstva TŽ Jana Czudka již premiér Andrej Babiš, a to v dubnu při návštěvě vlády v regionu. Stalo se tak po podpisu dobrovolné dohody mezi krajem, TŽ a ministerstvem životního prostředí, která by měla přispět ke zlepšení ovzduší v regionu.

Huť již o prodeji jedná

Skupina ArcelorMittal už začala jednat s potenciálními zájemci o její huť v Ostravě i o další podniky v Evropě, které skupina nabídla jako kompenzační balíček v souvislosti s koupí italské ocelárny Ilva. Proces prodeje navrhovaných podniků by měl být uzavřen do konce roku.

Ostravská huť se podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele AMO Ašóka Patila bude prodávat jako fungující výrobní podnik, aniž by se snižovala její výrobní kapacita nebo počet pracovních míst.

Ilva je největší ocelárnou v Evropě. Aby rozptýlili obavy Evropské komise, že převzetí Ilvy naruší hospodářskou soutěž a povede ke zvýšení cen, zástupci ArcelorMittalu navrhli, že jako kompenzaci prodají hutě v Ostravě a některé další aktivity v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

Události ČT: ArcelorMittal by podle odborářů měl mít nového vlastníka na začátku příštího roku (zdroj: ČT24)