V sedmnácti obcích místo starosty nastoupil správce. Utrpět tím může rozvoj

Události ČT: Obce pod správou úředníků (zdroj: ČT24)

Některé obce v Česku před dvěma týdny volby vynechaly. Nesestavili tam totiž ani jednu kandidátku. Sedmnáct obcí tak převzal ministerstvem určený správce. Obyvatelé teď řeší, jak se budou jejich obce rozvíjet – správce má totiž omezené pravomoci. Třeba do Lipovce na Blanensku dojíždí na úřad jen na pár hodin týdně.

Víc než tisícovce obyvatel Lipovce nechybí tři základní stavby – kostel, obchod i škola. Naopak jim schází vedení. Poprvé v historii se totiž nikomu z místních do politiky nechtělo.

Od 6. října tak převzal obec ministerstvem vnitra pověřený správce. Ivo Šrom dojíždí na úřad z Brna, a to jednou týdně na tři hodiny. Pověřeným správcem se stal vůbec poprvé.

Nucená správa obce
Zdroj: ČT24

Jeho hlavním úkolem je udržet Lipovec v chodu. Kromě podepisování faktur se musí věnovat i občanům. Během prvních 14 dnů se jich na něj obrátilo jen pár.

Zadrhnout se ale může rozvoj obce. Správce totiž nemůže sjednávat smlouvy, prodávat majetek nebo třeba rozhodovat o investičních akcích.

Kde je po říjnových volbách nucený správce
Zdroj: ČT24

Šrom ale uklidňuje, že rozpracované projekty, jako je třeba stavba nové hasičské stanice, pokračovat budou. Navíc v obci nehrozí rozpočtové provizorium. „Obecní zastupitelstvo na posledním zasedání před volbami schválilo rozpočet na rok 2019,“ přiblížil Šrom. Začít by tak měla třeba výměna pouličních lamp.

Šromovo působení v obci ale nemusí trvat dlouho. Na konec ledna je vypsaný termín dodatečných voleb.

Dlouhodobé problémy Pramenů

Obcí, kde musel nastoupit nucený správce, je letos sedmnáct. Nejvíc jich bylo v roce 2006, kdy správce působil ve 23. Jen o pět méně to pak bylo v roce 2010. Naopak v letech 2011 a 2013 nebyl správce nikde.

Jedním z rekordmanů co do délky ministerské správy je obec Prameny v Karlovarském kraji. Celkem devětkrát tam byly vyhlášeny mimořádné volby a jen pětkrát v nich lidi skutečně hlasovali.

Na rozdíl od Lipovce nemají Prameny ani školu, ani obchod. A řada domů chátrá. V posledním volebním období se opakovaně rozpadalo zastupitelstvo, naposledy letos v březnu. Kvůli složité situaci nebylo možné nic vybudovat.

Nucená správa obce
Zdroj: ČT24

„Nemohlo se o ničem rozhodovat, pronajímat pozemky. Myslím si, že to je špatně, že by se měli občané o obec a o to, co se na úřadě děje, zajímat,“ míní starostka Michala Málková (ANO).

Problémy tady začaly už v devadesátých letech minulého století. Tehdejší vedení chtělo obnovit kdysi vyhlášené lázně. Projekt se ale nepodařil a obec se zadlužila. Teď patří k nejzadluženějším v Česku. Ze 120 milionů korun se sice dluh podařilo snížit na 57 milionů, ale Prameny mají stále zablokované účty a nemohou nakládat se svým majetkem.

„Svaz místních samospráv v rámci výročí 100 let založení republiky vyhlásil pro naši obec sbírku. Teď je na transparentním účtu něco přes dva miliony,“ přiblížila Málková.

Sbírka je v polovině, plánované ukončení má být o Vánocích. „Nemůžu říct, jestli jsme počítali, že toho bude víc nebo míň. Jsme nesmírně rádi za každý příspěvek od obce, města i jednotlivce,“ dodala starostka. Na pomoc Pramenům dosud přispělo přes 250 obcí.

Pokud se podaří obec oddlužit, jako první by chtěli opravit čističku odpadních vod.

Rozpůlená obec

Turbulentní politickou situaci znají také obyvatelé Třebnouševsi na Hořicku. V minulém volebním období tam šli lidi hlasovat hned třikrát, z toho dvakrát mimořádně. Obec přesto nikdy ministerský správce neřídil. Ve funkci totiž zůstal alespoň starosta nebo místostarosta. I když s omezenou pravomocí. Vesnice se pořád dělí na dva skoro stejně velké soupeřící tábory.

O vládu soupeří skupina exstarosty Pavla Zajíce a vyzyvatele Miroslava Vojtíška. I po volbách je stav v zastupitelstvu těsný, 5 ku 4. „Lidé už toho mají taky dost, aby se zastupitelé mezi sebou hádali a něco si dokazovali,“ podotkl Vojtíšek.

Alespoň na něčem se oba tábory shodly, ještě před volbami zvýšily počet zastupitelů ze sedmi na devět. Nemůže se tak už opakovat situace, kdy jedna skupina odstoupí a zastupitelstvo zanikne. Tím je nebezpečí dalších mimořádných voleb zažehnané a nehrozí ani příchod ministerského správce.

Kandidát na starostu Vojtíšek by už rád udělal za spory tlustou čáru a věnoval se raději tomu, co potřebuje obec. Jedním z největších problémů je absence vodovodu. „Nejde dělat donekonečna, že si udělá každý vrt. Napříč zastupitelstvem chceme najít shodu, aby podpořilo vybudování vodovodu,“ uvedl Vojtíšek. Zatím se ale vyjednává, kdo převezme zodpovědnost za řízení obce.