Už o víkendu začnou teploty pozvolna klesat. V pondělí přejde studená fronta: mraky a déšť

Teplé a suché počasí skončí. Víkendový pozvolný pokles teplot na začátku příštího týdne urychlí přechod studené fronty, která způsobí koncentrovanější oblačnost i více deště. Předpověď teplot od úterka dál pak zní vskutku podzimně: průměry mezi 7 a 8 osmi stupni Celsia, ráno i jediný bod nad nulou.

Na větší části území Čech, méně často na Moravě a ve Slezsku se lidé v pátek probudili do zamlženého rána, avšak kvůli tmě to možná ani nezaregistrovali. S podzimem se také projevila zhoršující se kvalita ovzduší, čemuž napomáhá bezvětří. Stoupá koncentrace prachových částic, hlavně v Praze, středních a jižních Čechách a na Ostravsku.

Rozptylové podmínky se během pátku přechodně zlepší, protože se budou nízká oblačnost, případně mlha rozpouštět, odpoledne pomůže také mírný vítr. „Bude převažovat oblačné anebo polojasné počasí, s výjimkou severovýchodu a východu republiky, kde se mraků přece jenom může objevit více,“ sdělila meteoroložka ČT Barbora Tobolová s tím, že na tomto území se nelze divit ani ojedinělé přeháňce.

Na jižní Moravě se mohou naopak těšit na páteční teploty až 20 stupňů Celsia, jinak 14 až 18 stupňů Celsia. „Pokud by někdo mířil na hory, v tisíci metrech je třeba počítat s teplotami pod 10 stupni,“ doplnila Tobolová.

Studio 6: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

V pondělí přejde studená fronta

Již o víkendu je na místě čekat pozvolný pokles teplot, ojediněle přeháňky a v neděli mrholení. „V sobotu budou teploty nejčastěji kolem patnáctky, od 13 do 17 stupňů Celsia, nedělní už nižší, 11 až 15. V pondělí ještě můžeme zaznamenat teplotu až 18, na jižní Moravě možná do 20 stupňů Celsia, nicméně čeká nás přechod studené fronty,“ řekla meteoroložka.

Počasí
Zdroj: ČT24

Tobolová uvedla, že s příchodem mraků jsou na začátku příštího týdne pravděpodobnější přeháňky, případně déšť, ve středu již na většině území republiky. Průměry teplot od úterka předpovídá meteoroložka kolem 7 až 8 stupňů Celsia. Při brzkém ránu však může být i pouhý jeden stupeň nad nulou.

Vydáno pod