Policie zadržela „pervitinové barony“. Řídili síť českých i německých laboratoří

Při operaci s názvem „Royal“ zadrželi policisté z Národní protidrogové centrály (NPC) šest lidí. Podle policie stojí za chodem velké části velkoobjemových laboratoří na výrobu metamfetaminu nejen v České republice, ale i v Německu.

Podle informací mluvčí protidrogové centrály Barbory Kudláčkové odhalili kriminalisté také laboratoř, kde přímo probíhala průmyslová extrakce pseudoefedrinu. Našli odpadní materiál z výroby zhruba 200 kilogramů metamfetaminu.

Policisté podle mluvčí odhadují, že za půl roku, během kterého skupinu sledovali, vyprodukovala stovky kilogramů pseudoefedrinu.

Zadržená šestice byla obviněna z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jí hrozí až 12 let vězení. Podle Kudláčkové se však pravděpodobně počet stíhaných ještě zvýší.

V západní Evropě, především v Německu skončí každý rok až několik tun českého pervitinu. Podle policie se do Německa postupně přesouvá i výroba drogy. Největší množství pervitinu pro německý trh se ale stále vyrábí na severozápadě Čech, kde policie nyní zadržela šest podezřelých – převážně Vietnamce.

Lukrativní byznys za desítky tisíc eur

Právě tato komunita podle vyšetřovatelů stojí za velkovýrobou pervitinu a jeho pašováním do Německa. Jde totiž o lukrativní obchod. „Konvenční kriminální skupina, tak jak je máme pojmenované v severozápadním pohraničí, vydělá na jednom kilogramu pervitinu po odečtení nákladů devět až deset tisíc euro čistého zisku,“ uvedl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Policie zadržela šest lidí kvůli velkovýrobě metamfetaminu (zdroj: ČT24)

Gram pervitinu se v Česku na ulici prodává za zhruba tisíc až tisíc dvě stě korun. V západní Evropě to není o moc víc. V Sasku nebo Bavorsku stojí gram drogy v přepočtu maximálně 1500 korun. „Pervitin je mladší, účinnější a lacinější bratranec kokainu,“ poznamenal Frydrych.

Na kilogram pervitinu deset litrů toluenu

Podle chemického experta Národní protidrogové centrály Martina Kuchaře se na jeden kilogram pervitinu spotřebuje deset kilogramů nebo litrů toluenu. Během výroby tak vzniká velké množství nebezpečného toxického odpadu. „Nelegální výrobci ho můžou vylít na zahradu nebo do odpadu. Je to podobně nebezpečné, jako kdyby někdo na svoji zahradu vylil benzin,“ uvedl.

Šestice zadržených pachatelů pravděpodobně vypouštěla vysoce toxické odpadní látky do zemědělské půdy. „Odváželi je do okolí k nelegální likvidaci, což je i předmětem dalšího vyšetřování,“ uvedla policejní mluvčí.

Český pervitin získává oblibu v Austrálii i Japonsku

Chemikálie, které zůstávají z výroby drog, musejí hasiči kvůli riziku poleptání nebo popálení likvidovat ve speciálních oblecích. Zásah je komplikovaný a trvá hodiny. „Jedná se často o uzavřené prostory, takže může dojít i k výbušné koncentraci,“ řekl ČT ředitel Územního odboru HZS Cheb Jan Doubrava.

Velkovýroba pervitinu v Česku i přes represe neustále roste. Český pervitin navíc získává stále větší oblibu i mimo evropský kontinent, podle Národní protidrogové centrály ho překupníci vyvážejí i do Austrálie, do Japonska nebo na Nový Zéland.