Česko odstraňuje škody po vichřici, polámané stromy omezily dopravu

Události: Česko odstraňuje škody po vichřici (zdroj: ČT24)

Česko po vichřici, která v noci z neděle na pondělí zasáhla celou zemi, sčítá škody. Kvůli spadlým stromům se zastavily vlaky na desítce míst a provoz na řadě silnic. V současné době je však doprava bez větších omezení. Energetici kolem 19:00 evidovali ještě zhruba 1300 odběrných míst bez proudu, před půlnocí jich ale bylo kolem 150 tisíc. Hasiči měli stovky výjezdů. Na Olomoucku se dva lidé zranili po pádu stromu na chatu. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun.

Škody způsobené větrem evidují také Lesy ČR. Vichřice jim o víkendu podle předběžných odhadů poničila 300 tisíc metrů krychlových dřeva, což je asi 300 tisíc stromů. Víkendové polomy tedy představují zhruba čtyři procenta roční těžby Lesů ČR.

Nejvíce škod vítr napáchal na Moravě, ve středních Čechách a Plzeňském kraji, přesnější údaje budou mít lesníci v dalších dnech. Na Šumavě podle prvních odhadů polámal vítr 5000 až 7000 stromů, nejvíce je zasažena oblast Prášil na Klatovsku.

Železnice už bez omezení

Vlaky jezdí v současné době už bez omezení, poslední neprůjezdná trať mezi Strakonicemi a Katovicemi byla zprovozněna po poledni. V noci byly vedle hlavní trati u Benešova přechodně mimo provoz některé úseky hlavně v Jihočeském a Moravskoslezském kraji.

Spadlé stromy omezily provoz i na silnicích. Ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku narazila dodávka do spadlých drátů, nikdo nebyl zraněn. Na Ostravsku najel nákladní vůz do spadlého stromu. Na dálnici D46 mezi Prostějovem a Vyškovem vítr povalil dopravní značení do jízdních pruhů.

Středočeští hasiči zasahovali i u dvou nehod vlaků, které narazily do spadlého stromu. V chatové osadě Suchý Žleb u Hluboček na Olomoucku byli po pádu stromu na chatu zraněni dva lidé a skončili v nemocnici. Ve Štěpánově na Olomoucku vítr sroloval střechu rodinného domu a v hranické nemocnici poryv utrhl střechu o rozměru 15 metrů.

Na Sněžce vítr dosáhl síly orkánu

Noc byla větrná zejména na horách, na Sněžce vítr dosáhl síly orkánu, až 137 kilometrů za hodinu, na Klínovci vítr dosáhl rychlosti až 112 kilometrů v hodině, tedy síly mohutné vichřice. Na hřebenech Krkonoš vítr zastavil lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku a ze Špindlerova Mlýna na Pláně.

Hasiči vyjeli v neděli kvůli bouřce a silnému větru k více než tisícovce zásahů, odstraňovali zejména spadlé stromy a větve a zajišťovali uvolněné střechy, přičemž nejvíce práce měli ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji. Nynější bouře Fabienne byla ale z jejich pohledu klidnější než orkán Herwart, který se přes Česko přehnal loni v říjnu a způsobil 7309 mimořádných událostí. 

Energetická společnost ČEZ kolem 19:00 evidovala ještě zhruba 1000 odběrných míst bez proudu, především na Rakovnicku, Tachovsku a Chrudimsku. Podle mluvčí Soni Holingerové by měly být opraveny ještě v pondělí. „V úterý budeme ještě odstraňovat poruchy na nízkém napětí, ale to půjde už jen spíše o jednotlivá místa například v chatových osadách,“ dodala. Škody ČEZ předběžně odhaduje na desítky milionů korun.

Společnost E.ON eviduje ještě několik desítek poruch na vedení nízkého napětí. „Odhadujeme, že bez dodávek elektrické energie je v tuto chvíli zhruba 300 odběratelů,“ sdělila mluvčí Martina Slavíková. Všechny poruchy na vedení vysokého napětí už firma odstranila. 

Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů

Klientům pojišťoven způsobila bouře Fabienne tisíce škod za desítky milionů korun. Vyplývá to z prvních odhadů největších tuzemských pojišťoven. „Po nedělní vichřici nám už klienti oznámili přes 500 pojistných událostí a s dalšími stovkami se pojišťovně v následujících dnech zřejmě ještě ozvou. Za rozmary počasí zaplatíme kolem deseti milionů korun,“ řekl například mluvčí Allianz Václav Bálek.

Kooperativa k pondělnímu poledni evidovala přes 360 škod. Jejich celkovou výši zatím mluvčí Milan Káňa odhadl na 15 milionů Kč. Nejvíce případů klienti hlásili ze Středočeského kraje (okres Kladno, Mladá Boleslav a Nymburk) a Plzeňského kraje (Klatovy a okolí). „Největší škodu prozatím hlásil klient v Domažlicích, kterému Fabienne odnesla střechu z rodinného domu. Škodu jsme prozatím odhadli na jeden milion,“ podotkl.

Nejčastějšími škodami jsou zničené střechy, spadlé stromy, větve a střešní tašky, dopadající na projíždějící či zaparkovaná auta. Silný vítr také rozbíjel okna, ploty a devastoval okrasné keře na zahradách. V soupisu poškozených předmětů se objevilo také několik zahradních trampolín.