Silná vichřice zasáhla Česko. Na řadě míst zastavila vlaky, hasiči vyjížděli víc než tisíckrát

Silný vítr v Česku v noci na pondělí omezil vlakovou i automobilovou dopravu. Jeho nárazy  na horách přesahovaly i 110 kilometrů za hodinu. Hasiči tak v neděli po celé republice napočítali víc než tisíc zásahů. Energetická společnost ČEZ po větrné noci v pondělí ráno evidovala 60 000 odběrných míst bez elektřiny. V Olomouckém kraji se po pádu stromu na chatu zranili dva lidé, v Menharticích na Třebíčsku se na auta zřítila stodola. U Krušovic na Rakovnicku v noci spadlo šest sloupů velmi vysokého napětí do vedení vysokého napětí.

Tlaková níže Fabienne zasáhla v noci z neděle na pondělí Česko. Doprovázely ji bouřky a silný vítr. Hasiči proto v neděli zasahovali  po celé republice víc než tisíckrát, nejčastěji ve středních a jižních Čechách. Výstraha před vichřicí platila od nedělních 18 hodin do pondělních 6 hodin ráno.

V pondělí v sedm hodin ráno podle webu Českých drah vlaky nejezdily celkem na pěti tratích. Mimo provoz zůstávaly úseky mezi Strakonicemi a Katovicemi, Pískem a Putimí a Jindřichovým Hradcem a Kardašovou Řečicí, nově přibyly tratě mezi Jarošovem nad Nežárkou a Popelínem na Jindřichohradecku a Branicemi a Červenou nad Vltavou na Písecku. Do trolejí strom spadl mezi Opavou a Děhylovem, na trati do Ostravy jezdí jen motorové vlaky. 

Spadlé stromy omezily provoz také na řadě silnic. Ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku narazila dodávka do spadlých drátů, nikdo nebyl zraněn. Na Ostravsku najel nákladní vůz do spadlého stromu. Ve tříkilometrovém úseku mezi Prostějovem a Vyškovem na dálnici D46 vítr povalil dopravní značení do jízdních pruhů.

V chatové osadě Suchý Žleb u Hluboček na Olomoucku zranil pád stromu dva lidi. Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové skončili v nemocnici.

U Krušovic na Rakovnicku v noci spadlo šest příhradových stožárů velmi vysokého napětí 110 kV do křižujícího vedení napětí, které se také přetrhalo. Podle mluvčí ČEZu Soni Holingerové zůstalo v pondělí ráno bez proudu 7000 domácností. 

„Situace, co se týká oprav, je tady nejsložitější, my řešíme několik možných variant,“ řekla Holingerová. Jednou z nich je, že technici vybudují takzvaný bypass, tedy provizorní přemostění, kterým do oblasti opět přivedou elektřinu. 

ČEZ: 60 tisíc odběrných míst zůstalo v pondělí ráno bez elektřiny

ČEZ ještě k nedělním 23:00 evidoval 140 000 odběrných míst bez elektřiny. „Během noci se nám podařilo tento stav snížit více jak o polovinu,“ uvedla mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. Poruch na vysokém napětí byla v 07:00 stovka. „Aktuálně řešíme nejvíce poruch v Plzeňském kraji (Domažlicko, Tachovsko), Středočeském kraji (Berounsko, Rakovnicko a Kladensko) a Moravskoslezském a Olomouckém kraji (Karvinsko, Bruntálsko, Nový Jičín),“ uvedla mluvčí.

Odstranění většiny poruch na vedení vysokého napětí předpokládá ČEZ během pondělí „Jisté je, že opravovat poruchy budeme i během zítřejšího dne (úterý). Mělo by se jednat však již jen o poruchy na hladině nízkého napětí,“ doplnila mluvčí. Na Rakovnicku, kde spadlo šest stožárů velmi vysokého napětí, budou muset energetici postavit náhradní vedení.

E.ON ráno řešil v jižních Čechách 14 poruch na vedení vysokého napětí, večer jich bylo 15. „Nejvíce bylo zasaženo Strakonicko. V průběhu noci se některé poruchy podařilo na dálku opravit, nicméně jiné kvůli přetrvávajícímu silnému větru přibyly,“ uvedla mluvčí firmy Martina Slavíková. Počet odběrných míst bez proudu se během noci snížil z 20 000 na 7000, nejvíce z nich je na Jindřichohradecku.

Bouře Fabienne se prohnala i Německem
Zdroj: Stenzel/Wiesbaden112.de/ČTK/DPA

Poruchy, které E.ON v noci na pondělí zaznamenal na Vysočině, se ráno podařilo odstranit. Na jižní Moravě se závad na vysokém napětí objevilo jedenáct, osm bylo v pondělí ráno opraveno. Problémy  přetrvávaly na Břeclavsku a v okolí Otrokovic na Zlínsku.

Lesy ČR: Vítr poničil asi 300 tisíc stromů

Vichřice podle předběžných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) poničila přibližně 300 000 metrů krychlových dřeva. Uvedla to mluvčí LČR Eva Jouklová s tím, že se jedná asi o 300 000 stromů. 

Při roční těžbě kolem osmi milionů metrů krychlových dřeva představují víkendové polomy necelá čtyři procenta roční těžby Lesů ČR.

Nejsilnější vítr byl podle lesníků v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském a Plzeňském kraji. Právě v těchto krajích by škody v lesích měly být největší.

Nárazy větru na horách přesahovaly i 110 kilometrů za hodinu

Podle meteorologa ČT Michala Žáka dosáhly v nižších polohách nárazy větru rychlosti 70 až  90 kilometrů za hodinu. Na horách byl vítr ještě silnější. Nejvíc na hřebenech Krušných hor a Krkonoš, kde nárazy přesahovaly i 110 kilometrů za hodinu.

Během pondělí by se podle Žáka nárazy větru měly zklidnit. „Budou se pohybovat mezi 55 až 75 kilometry za hodinu,“ uvedl s tím, že na horách můžou být ještě o něco vyšší. 

Tlaková níže Fabienne zasáhla i okolní země. Poměrně velké škody napáchala v sousedním Německu, kde si také vyžádala nejméně jednu oběť. Zemřela 78letá žena, na kterou v bavorském kempu v neděli večer spadl strom.

Bouře se prohnala i například Polskem, Rakouskem a Slovenskem. Silný vítr se očekává také na Jadranu, zejména u chorvatského pobřeží, kde můžou nárazy větru u pobřeží dosahovat 110 až 130 kilometrů za hodinu.