ČSSD hledá člověka pro MPSV. Ve hře jsou čtyři ženy

Praha – Novým sociálnědemokratickým kandidátem na post ministra práce a sociálních věcí se podle informací ČT stane žena. Nejčastěji se mluví o Taťáně Valentové Nersesjan z rady Zlínského kraje, ve hře jsou ale i další kandidátky. ČSSD až dosud mezi ministerskými kandidáty žádnou ženu neměla, ačkoli se ve svém dlouhodobém programu zavazuje k principu poměrného zastoupení. Pozice ministra práce ve vznikající vládě Bohuslava Sobotky se uvolnila poté, co se včera vzdal kandidatury vysočinský radní Petr Krčál.

Sociální demokracie vybírala kandidáta na pozici ministra práce a sociálních věcí relativně dlouho, ve hře byl někdejší stranický šéf Vladimír Špidla i předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák, který se na tento post připravoval i ve stínové vládě. Nakonec ale upřednostnil roli šéfa poslanců a oficiálním nominantem se stal radní Kraje Vysočina Petr Krčál, z rodinných důvodů se ale včera ministerské nominace vzdal (čtěte víc).

Situací se dnes zabývalo grémium sociálních demokratů a podle informací České televize se ujednotilo v názoru, že by na MPSV mělo vyslat ženu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce jméno Krčálovy nástupkyně zveřejnit až na pátečním grémiu, momentálně vybírá nejméně ze tří kandidátek a po nové šéfce MPSV údajně požaduje regionální zkušenost. V Lidovém domě nejčastěji hovoří o následujících jménech:

  • Zuzana Jentschke Stöcklová: Současná předsedkyně sociální komise Středočeského kraje v letech 2008-2012 působila jako krajská radní pro sociální problematiku. Je asistentkou senátora Jiřího Dienstbiera. Se Sobotkou se sešla už dopoledne. "Bavili jsme se o situaci na MPSV, čekám, jak se pan Sobotka rozhodne,“  uvedla po setkání s tím, že je nezbytné ministerstvo stabilizovat.
  • Ivana Stráská: Stávající náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská má na starosti sociální, zdravotní a národnostní problematiku. Její potenciální angažmá na MPSV ovšem komplikuje skutečnost, že současný hejtman Jiří Zimola drží i poslanecké křeslo, přičemž stranické vedení své kolegy v podobných případech vyzvalo k tomu, aby zvolili jen jednu funkci. Pokud by se Zimola vzdal jihočeského hejtmanství, mohla by se hejtmankou stát právě Stráská. Se Sobotkou se sejde zítra.
  • Taťána Valentová Nersesjan: Radní zlínského kraje Valentová Nersesjan se věnuje sociálním záležitostem a problematice národnostních otázek a menšin. Podle informací ČT momentálně zaznívá její jméno v sociální demokracii vůbec nejčastěji. Také ona se s předsedou Sobotkou sešla už dnes a po společném jednání uvedla, že MPSV podle ní patří k těm složitějším vládním resortům. Za hlavní témata, která je zde potřeba řešit, označila dávkové systémy, stabilizaci úřadů práce a důchodovou reformu Nečasovy vlády.
  • Michaela Marksová-Tominová: Ve stínové vládě ČSSD držela Marksová-Tominová pozici odborné mluvčí pro lidská práva a rodinu, dlouhodobě se věnuje genderovým tématům. Na rozdíl od výše zmíněných kolegyní nemá zkušenost z krajské politiky, působila ovšem přímo na MPSV, kde do roku 2006 řídila odbor rodinné politiky. Se stranickým šéfem bude jednat zítra.

„Bylo by velmi dobré, kdyby ministryní práce a sociálních věcí byla žena, protože to je oblast, ke které mají ženy obecně blíže,“ soudí místopředsedkyně sociální demokracie Alena Gajdůšková. Podle šéfa sněmovny Jana Hamáčka mají všechny výše uvedené političky potřebnou kvalifikaci. „Samozřejmě obě (Stráská i Valentová) mají zkušenost z regionů, z krajů a bylo by asi vhodné, aby nový ministr zkušenost z krajů měl. Kolegyně Marksová-Tominová je velmi zkušená odbornice a zcela určitě by takovouto funkci zvládla.“

„Je pravda, že mezi kandidáty mají ženy silné zastoupení,“ potvrzuje místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek s tím, že ve hře jsou ale i další blíže nespecifikovaná jména. „Rozhlížíme se po regionech, bude se jednat s lidmi, kteří se věnují sociálním politikám v regionech.“

K obsazování křesla ministra práce se dnes vyjádřil i prezident Miloš Zeman. „Plně důvěřuji schopnosti pana premiéra Sobotky. Pokud vím, řekl, že má tři kandidáty,“ řekl Zeman na tiskové konferenci na návštěvě Karlovarského kraje. Nechce prý Sobotkovi radit, ale má-li předseda ČSSD tu možnost, nominaci ženy by uvítal. Uvedl, že jednotlivé kandidující postupně přijme po Sobotkově jmenování premiérem. To je v plánu v pátek.

KDO DALŠÍ USEDNE VE VLÁDĚ?

Kandidátkou ČSSD dohání nenaplněný program

Po představení ministerských kandidátů za ČSSD čelil Sobotka výhradám, že stranu nebude ve vznikajícím kabinetu reprezentovat žádná žena, ačkoli sociální demokracie prosazuje princip poměrného zastoupení a k jeho prosazování se zavazuje i ve svém dlouhodobém programu. Budoucí premiér to vysvětloval resorty, které se straně podařilo získat ve vyjednávání s koaličními partnery.

„Musíte vycházet z toho, jaké experty máte k dispozici a jak silnou pozici mají v politické straně nebo hnutí. Pak se vám okruh kandidátů sníží,“ uvedl před čtrnácti dny v Otázkách Václava Moravce. „Několik potenciálních členek vlády má sociální demokracie nepochybně k dispozici. Hledal jsem i kandidátky, které těmto návrhům (ministerstev) vyhovovaly, ale v tuto chvíli je sociální demokracie neměla, nebo tam převážila jiná kritéria.“

Co uvádí dlouhodobý program sociální demokracie: "ČSSD bude v souladu s politikou Evropské unie prosazovat důsledné uplatňování vyrovnávání příležitosti (metody genderového mainstreamingu). V praxi to znamená nejen zavádět taková opatření, která otevřou ženám cestu k paritnímu postavení ve všech významných společenských aktivitách, ale také uplatňovat hledisko rovných příležitostí ve všech existujících politikách, strategiích a plánech."

Sobotkou zmíněná „silná pozice ve straně“ je podle dřívějšího vyjádření politologa Lukáše Jelínka také hlavním důvodem, proč ženy nejsou v ČSSD příliš slyšet. „Za ženami v sociální demokracii nebo za těmi, které by mohly zastávat takováto odpovědná místa, není dostatečný lobbing,“ prohlásil Jelínek letos v dubnu, kdy sociální demokracie představila svou stínovou vládu (čtěte víc).

ČSSD se totiž s dodržováním vlastního předsevzetí dlouhodobě potýká i uvnitř strany a ani ve stínové vládě nepočítala s žádnou ženou na ministerský post, členky strany obsadily jen méně významné pozice odborných mluvčích.

Vydáno pod