Stínová vláda plná mužů: Ženám v ČSSD údajně chybí lobby

Praha – Sociální demokracie dnes představila svou stínovou vládu, která by v případě vítězství v parlamentních volbách mohla v příštím roce usednout ve Strakově akademii. Ačkoli ČSSD tradičně prosazuje kvótní zastoupení žen ve vedení strany, do seznamu ministrů se žádná z nich neprobojovala. Dvě funkce drží pouze coby mluvčí vlády pro vědu a výzkum Alena Gajdůšková a mluvčí pro lidská práva a rodinu Michaela Marksová-Tominová. Podle politologa Lukáše Jelínka je to dáno tím, že političky z ČSSD za sebou uvnitř strany nemají silnou lobby.

„Za ženami v sociální demokracii nebo za těmi, které by mohly zastávat takováto odpovědná místa, není dostatečný lobbing,“ uvedl pro ČT24 politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek s tím, že ženský hlas při Sobotkově vyjednávání s jednotlivými zájmovými skupinami uvnitř ČSSD o podobě vlády zanikl. 

„Je to docela škoda, protože si myslím, že jak paní Tominová, tak paní Gajdůšková by velmi bravurně dokázaly řídit jakékoli ministerstvo. V sociální demokracii by se našly i další ženy na regionální a komunální úrovni, které by mohly do stínové vlády promluvit.“ Jelínek nicméně předpokládá, že sympatizanti ČSSD donutí stranu před případným obsazováním křesel ve Strakově akademii ke změnám, které by ženy do vládních funkcí dostaly. 

Za vládní mluvčí (zmocněnce), kteří se zaměřují na vědu a výzkum a lidská práva, strana sice označila Alenu Gajdůškovou a Michaelu Tominovou, pro žádné ministerstvo ale ČSSD se ženou v tuto chvíli nepočítá. Ze seznamu jmen pro vládní posty přitom vypadla i Marie Benešová, jež měla podle Práva původně jako mluvčí bez portfeje vést boj proti korupci. 

Kandidátky na místopředsedkyni ČSSD
Zdroj: ČT24
  • Richard Falbr, europoslanec za ČSSD: "Je to ostuda. Španělé, které dobře znám (Falbrova matka byla Španělka, pozn. red.), mají polovinu žen na kandidátkách stran a ve stínových kabinetech… Schopné ženy máme, ale ti naši chlapi je tam nechtějí pustit. Musím se na to Sobotky přeptat."
  • Bohuslav Sobotka: „Odráží to bohužel stav počtu žen v ČSSD. Ostatně máme nejméně žen v klubu ze všech stran zastoupených ve sněmovně… Ostuda? Rozhodně to není nic, čím bychom se měli chlubit. Mně se prostě nedaří prosadit pravidlo vyššího zastoupení žen na kandidátkách, nejsem v tomto neomezený vládce.“ 

Proč padla Benešová? Za vším hledej Zemana 

Podle komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla je sestup Marie Benešové (vedle stínové vlády se v březnu na sjezdu ČSSD nedostala ani do předsednictva) podmíněn hned několika záležitostmi. „Marie Benešová byla kromě soudního sporu s justiční mafií téměř neviditelná už jako stínová ministryně spravedlnosti,“ uvedl Šídlo pro ČT24. „To, že se v prezidentské volbě přidala na stranu Miloše Zemana, tomu (neobsazení ve stínové vládě) nepochybně přispělo. Na to, že byla místopředsedkyně, nikdy nebyla natolik výrazná postava, jak si od ní sociální demokraté slibovali.“

Obdobně na její pád nahlíží i politolog Jiří Pehe. Podle něj byla pozice Marie Benešové obětována v boji mezi Zemanovými stoupenci a současným vedením i za cenu toho, že sociální demokracie dlouhodobě trpí nedostatkem političek. „Pokud jde o vládu, není kde brát,“ uvádí Pehe. 

Marie Benešová
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Ach ty kvóty…

Sociální demokracii ovšem v souvislosti s ženami v politice trápí ještě zásadnější problém – povinnost mít ve vedení strany jednu ženu. Strana na posledním sjezdu napoprvé nebyla schopna vygenerovat takovou političku, kterou by delegáti na post místopředsedkyně schválili – Alena Gajdůšková byla zvolena až ve třetím kole hlasování. Již po sjezdu sociální demokracie povinné zastoupení žen ve vedení strany kritizoval pro Týden.cz politolog Petr Just. „Osobně vnímám kvóty jako něco, co spíš může situaci ztížit, než aby pomohlo dostat do vedení ženy,“ řekl Just. Sociální demokracie podle Justa po odchodu Petry Buzkové z vedení strany zatím neobjevila žádnou výraznou ženskou osobnost. Její nástupkyně tento post podle Justa zastávaly proto, že podle stanov tam žena musela být.

  • Bohuslav Sobotka k zastoupení žen na kandidátních listinách: „Mám zájem na tom, aby ve skutečné vládě sociální demokracie ženy byly, a chci, aby podle toho vypadala volitelná místa na kandidátkách ČSSD pro příští parlamentní volby. Sociální demokracie rozhodně nesestaví vládu, kde by nebyly zastoupeny ženy.“

Jindřich Šídlo pro ČT24

„Už na sjezdu bylo vidět, že sociální demokraté mají problém s obsazením povinného křesla pro místopředsedkyni. Ostatní strany na tom nejsou líp. Obecně se ukazuje, že česká politika zprava zleva je machistická záležitost.“

Nicméně sama sociální demokracie již za vedení Jiřího Paroubka zastávala názor, že by na volebních kandidátkách měly mít povinné zastoupení. Samotné kvóty jsou v Evropě tradiční téma zelených stran, v západní Evropě jsou přirozené a moc se o nich nedebatuje, tvrdí politolog Jelínek s tím, že v České republice se kvóty trochu násilně naroubovaly na vnitrostranický život. „Sice sociální demokracie kvóty má, ale pořád je vnímá jako svůj problém, se kterým se musí vyrovnávat, pracně hledat a vytahovat ženy nahoru,“ řekl v rozhovoru pro ČT24.

Sociální demokracie o kvótách víc mluví než ostatní strany, tvrdí politolog Pehe a navíc se podle něj předpokládá, že jako levicová strana bude mít pro ženy prostor. „A když se tam potom nevyskytují, tak je to více viditelné,“ dodává.  

Lukáš Jelínek pro ČT24

„'Problém žen' se týká celého politického spektra napříč politickými stranami. V zahraničí s pevnou demokratickou politickou strukturou ženy usilovně pracují na své politické kariéře a nikoho moc nenapadne koukat na pohlaví kandidáta do politických funkcí, u nás převažuje patriarchát. Do politiky se po roce 1989 vrhali především muži a dodnes využívají této zkušenosti.“

Změny ve stínové vládě, které dnes oznámil Bohuslav Sobotka, odrážejí postavení jednotlivých stranických křídel a jejich boj o pozice. Ukazují na to vyjádření předních členů strany, z nichž stínovou vládu nepřímo kritizoval například místopředseda Michal Hašek, a je o tom přesvědčena i politoložka Vladimíra Dvořáková. Hašek naráží na to, že Sobotka chtěl zakopat válečnou sekeru s prezidentem Milošem Zemanem, ale v nové stínové vládě chybí jméno Zdeňka Škromacha a naopak na místech stínových ministrů spravedlnosti a životního prostředí jsou právě Dienstbier a Špidla, kteří se v prezidentské kampani stavěli spíše na stranu Zemanova neúspěšného protikandidáta a současného ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)