Kuba: Kritériem na kongresu ODS by neměla být jen mediální čistota

Praha - Zatímco vítězné strany voleb zaměstnává sestavování vlády, opoziční ODS řeší, kdo ji povede dál. Delegáti na víkendovém kongresu budou totiž rozhodovat, jestli předsednickou funkci dostane bývalý ministr školství Petr Fiala či europoslanec Edvard Kožušník; a možná se do boje pustí i Miroslava Němcová. „Myslím si, že kongres nepřinese překvapení ve jméně předsedy, pozice Petra Fialy je velice silná,“ uvedl první místopředseda ODS Martin Kuba v Hyde parku ČT24, který se naopak rozhodl na kongresu neusilovat ani o místo místopředsedy. „Rozhodl jsem se nekandidovat, protože jsem chtěl přispět ke klidné atmosféře, aby lidé nevolili proti někomu,“ řekl Kuba, který je přesvědčený, že situaci ve straně může ovlivňovat i jinak.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Naopak složení grémia si Kuba odhadnout netroufá. „Předseda by si do určité míry měl projednávat lidi, které bude mít v týmu,“ myslí si Kuba, podle něhož je grémium strany něčím jako management firmy. Takové grémium tak nemůže být tvořeno 5 samotáři, stejně jako 5 mediálními tvářemi, naopak do něj patří třeba ti, kteří jsou ochotní jezdit po krajích a zjišťovat názory členů strany. „Je třeba volit vedení tak, aby bylo mixem lidí, kteří se vzájemně doplňují,“ uvedl Kuba. „Návrat ODS tam, kam patří, bude o práci v měsících i letech,“ dodal.

Do čela ODS má v tuto chvíli nakročeno Petr Fiala. „Objíždím celou republiku, diskutuji se členy Občanské demokratické strany. Pro mě je důležité, že vidím velkou vůli po změně,“ řekl Fiala. „Nominace je pro mě především závazek,“ dodal. Kraje zatím Fialovi vyjádřili podporu devětkrát. „Pro mě je podpora členské základny z regionů velmi důležitá,“ uvedl Fiala. V Libereckém kraji uspěl europoslanec Edvard Kožušník, hlavní město žádného kandidáta nepodpořilo a zbylé tři kraje volba čeká zítra a ve čtvrtek.

„Bylo by nešťastné, kdybychom volili jen ty, kteří jsou mediálně považováni za čisté,“ poukázal Kuba na nálady v ODS, které volají především po změně a hledání nových tváří. „Představa, že tři lidé ovládnou kongres, je iluzorní,“ dodal s tím, že ODS klade příliš velký důraz na takzvané kmotry a je také jedinou stranou, která o této své stinné stránce otevřeně mluví.

  • „Petr Fiala je podle mě člověk, který má být předsedou ODS,“ uvedl Kuba, podle něhož je Fiala konzervativním politikem, který má politické vize a je manažersky schopný.

Vláda nezvládla svůj mediální obraz

Minulé vládní období podle Kuby ODS nezvládla. „Pravici uškodil celkový mediální obraz vlády,“ řekl Kuba s tím, že samotné reformní kroky vlády špatné nebyly. „Protože když je někdo nebude dělat, bude stát dál a dál zadlužovat,“ vysvětlil. „To je, jako byste si musel doma půjčovat ještě jeden prosincový plat, protože nevyjdete s financemi,“ dodal.

Další chybou ODS podle Kuby bylo to, že si neudržela kontrolu nad klíčovými resorty. „Byla to fatální chyba a genetický problém už při sestavování vlády,“ řekl Kuba. Právě absence kontroly nad klíčovými resorty byla podle něho důvodem, proč byla ODS nucena odklánět se od svého programu. „Nese za to odpovědnost Petr Nečas jako premiér, který sestavoval vládu,“ dodal Kuba.

A právě kombinace špatné komunikace směrem ven a ke koaličním partnerům je podle Kuby tím, co způsobilo propad ODS v předčasných volbách. „Sklízeli jsme i negativa TOP 09, Petr Nečas se k tomu tak stavěl,“ řekl s tím, že příkladem jsou třeba sKarty, které byly na ministerstvu prosazeny pod vedením TOP 09.

  • „Politika není o tom, že sedíte v koutě a děláte všechno dobře. Musíte ty věci také umět prezentovat,“ radí proto Kuba ODS do budoucna.

„Petr Nečas nebyl příliš týmový hráč,“ vidí velkou chybu bývalého premiéra Kuba. Právě proto podle něj ODS ve vládě často prohrávala s TOP 09, jejíž politici jsou v komunikaci naopak velice schopní. „Někdy tak ODS působila trochu asociálně,“ myslí si Kuba. „Máme talent chodit do médií a říkat o té druhé partě něco špatného,“ dodal další vlastnost, která podle něj ODS poškozuje.

Občanští demokraté se v poslední době potýkají s bolestnou ztrátou voličské základny. Zatímco ještě ve volbách v roce 2006 získali od voličů přes 35 procent hlasů a ve sněmovně tak usedlo 81 jejích poslanců, loni se do sněmovny se sedmiprocentním výsledkem dostalo jen 16 zástupců ODS. Kongres ODS, který má uzavřít kapitolu ODS Petra Nečase a zvoli nové vedení strany, se uskuteční o víkendu 18. a 19. ledna  v hotelu Clarion v Olomouci. 

ODS před kongresem (zdroj: ČT24)