Kraje nabídnou peníze medikům a studentům zdravotnických škol. Finance míří i na fakulty

Karlovarský kraj spustí od nového školního roku stipendia pro studenty medicíny. Podporu studentů středních zdravotnických škol chce v průběhu příštího roku odstartovat také Jihomoravský a Liberecký kraj, aby v regionu udržel budoucí lékaře a zdravotníky. Několikatisícová stipendia nyní nabízí už sedm krajů. Peníze navíc dostanou od státu i lékařské fakulty.

Studentům zubního a všeobecného lékařství, porodního asistentství nebo třeba fyzioterapie nabídne Karlovarský kraj od září až 24 tisíc korun za školní rok. Novým stipendijním programem určeným pro vysokoškoláky chce Karlovarsko bojovat s nedostatkem lékařů a specialistů v regionu. Získané peníze si totiž musí studenti odpracovat v některé z krajských nebo městských nemocnic.

Nedostatek zdravotnických pracovníků začal kraj řešit už před dvěma roky, a to nabídkou stipendií pro středoškoláky. Studenti středních zdravotnických škol mohli získat tisíc až dva tisíce korun za pololetí.

Letos ale kraj zpřísnil podmínky. Dříve mohli středoškoláci žádat o motivační a prospěchové stipendium, s novým školním rokem ale kraj ponechá jen prospěchová. Nárok na peníze tak bude mít pouze student s prospěchem do 1,5. „Nechceme, aby děti dostávaly peníze jen za docházku, ale především proto, aby se snažily o lepší studijní výsledky,“ vysvětlila mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Liberecký kraj láká zdravotní sestry

Zatímco Karlovarský kraj podporu u středoškoláků omezuje, Liberecký ji zavádí. Přestože je v kraji zdravotních sester relativní dostatek, chtějí jejich počet ještě zvýšit. „Usilujeme spíše o rozšíření kapacit a lepší územní dostupnost,“ přiblížil mluvčí kraje Filip Trdla. Koncem tohoto školního roku proto vyhlásí pro studenty Ošetřovatelství motivační a prospěchová stipendia. 

Výše stipendia podle krajů (v Kč)
Zdroj: ČT24

Takzvaně „za docházku“ mohou středoškoláci od září získat až pět set korun měsíčně, v pololetí za prospěch do 2,0 rovných tisíc korun. Podobný projekt chce spustit od pololetí i Jihomoravský kraj. Studentům posledních ročníků středních zdravotnických škol by mohl měsíčně vyplatit stipendium až tři tisíce korun.

Nedostatek zdravotníků řeší většina krajů

S dlouhodobým nedostatkem praktických lékařů, zdravotních sester i specialistů se potýká většina krajů. Podpora ve formě závazných stipendií pro studenty středních, vyšších odborných nebo vysokých škol už funguje v sedmi krajích, další dva ji chtějí spustit.

„Celorepublikový problém ovlivňuje více faktorů. Jedná se zejména o nastavený systém vzdělávání specializované způsobilosti lékařů, kapacitu lékařských fakult a skladbu studentů, dále legislativní záležitosti jako požadavky na minimální počet personálního zabezpečení zdravotnických zařízení nebo omezení práce přesčas,“ doplnil vedoucí oddělení zdravotní správy Kraje Vysočina David Talpa.

Lékařské fakulty dostanou v září mimořádný příspěvek (zdroj: ČT24)

Stát chce přidat lékařským fakultám

Ještě během září proto mají dostat mimořádný příspěvek i lékařské fakulty. Ze 135 milionů korun bude část určená i na přijímání dalších studentů. Od příštího roku by pak každá fakulta měla zvýšit kapacity o patnáct procent.

Vláda tím chce řešit nedostatek lékařů. Kolik peněz skutečně získají, ale děkani ani měsíc před zahájením výuky nevědí. Resort o rozdělení sumy mezi fakulty teprve rozhodne. Školy už nicméně nyní mají jasno v tom, že s vyšším počtem studentů musí navýšit i počet pedagogů. V Brně například nyní připadá na jednoho učitele témař sedmnáct studentů. Ideální počet podle ministerstva zdravotnictví je přitom sedm.