Sebevražedný atentátník, který zabil tři české vojáky, nebyl sám, potvrdilo armádní vyšetřování

Sebevražedný atentátník, který zabil tři české vojáky v Afghánistánu, nebyl sám. Potvrdila to zpráva o šetření incidentu ze začátku srpna. Útok byl podle české armády předem připraven, uvedla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová. Atentát teď vyšetřuje Vojenská policie.

Čeští vojáci i téměř tři týdny po sebevražedném útoku nevyjíždí na hlídky z bagrámské vojenské základny. Na starosti zatím mají ochranu jejího vnitřního území. Kdy se opět zapojí do ostrahy základny, záleží na rozhodnutí velitele spojenecké mise Johna Nicholsona. 

Armáda od počátku vyšetřování pracovala s variantou, že šlo o předem připravený útok, tuto domněnku potvrzovala i prvotní oficiální zpráva z koaličního velitelství. 

Své vyšetřování už dokončila i komise náčelníka generálního štábu: „Celková zpráva o šetření incidentu je utajovaná. Můžeme potvrdit, že útok sebevražedného atentátníka byl dopředu naplánován a útočník nebyl sám,“ uvedla Cyprisová. Na případu i nadále pracují vojenští policisté, kteří jsou součástí českého kontingentu v Afghánistánu. 

Čeští vojáci vyrazili k atentátníkovi kvůli psímu štěkání

Útok na hlídku složenou z českých, amerických a afghánských vojáků se uskutečnil v neděli 5. srpna. Do jedné z bočních ulic ve městě Čárikár nedaleko spojenecké základny Bagrám vyrazila z obrněného vozu šestičlenná hlídka krátce před půl sedmou místního času. V čele šel americký voják se psem, za ním tři čeští vojáci a na konci skupiny dva afghánští.

Po několika metrech uviděli vpředu mladíka. Pes na na něj začal štěkat. Nepoznal výbušniny, ale štěkal na blížící se osobu. Americký voják zaklekl a zamířil na mladíka útočnou puškou. Trojice Čechů se k němu s připravenými zbraněmi pomalu přibližovala, aby zjistili, proč pes štěká. „V té době se atentátník odpálil,“ konstatoval už dříve ředitel Společného operačního centra ministerstva obrany Štefan Muránský.  

Prostor u spojenecké základny Bagrám, do jejíhož okolí čeští vojáci vyjíždí na hlídky, je hodnocen jako neutrální až inklinující k Talibanu. „Je to prostor, kde místní populace projevuje otevřenou podporu Talibanu, jejich rozmístění, jejich volný průchod a podobně,“ dodal Muranský.  

Zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner uvedl, že čeští vojáci při hlídce nepochybili. Svým hrdinským přístupem prý zachránili další životy. Útok podle něj mohl mít mnohem fatálnější následky. 

Padlé vojáky Martina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25) povýšil in memoriam ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) do hodností štábních praporčíků.

Armáda teď chce útočníka i jeho komplice dopadnout, náčelník generálního štábu Aleš Opata už vojákům vydal rozkaz. Armáda k tomu chce využít hlavně ty příslušníky, kteří už v Afghánistánu jsou. Pomáhat jim v tom mají i spojenecké jednotky.