Čtyři vzácní mauritiové dorazili do Prahy. V takovém počtu jinde k vidění nejsou

Události: Čtyři vzácné známky dorazily do Prahy (zdroj: ČT24)

Vůbec poprvé je v Praze nejslavnější kolekce poštovních známek světa – modrý a červený mauritius a bombajský dopis s dalšími dvěma mauritii. Utajený český sběratel je zapůjčil světové filatelistické výstavě Praga 2018.

Čtyři mauritiové přistáli v Praze v kufříku připoutaném k ruce kurýra ve dvě hodiny odpoledne.  „Dělám tuto práci skoro čtyřicet let, měl jsem mnoho příležitostí nést hodnotné zboží. Tohle je ale největší a nejdůležitější, které jsem kdy nesl,“ komentoval svou cestu Marcus Orsi z aukčního domu Feldman v Ženevě, jenž raritní známky do české metropole dopravil. 

Výjimečný počet mauritiů, kteří se nyní se předvedou na výstavě Praga 2018, není k vidění jinde na světě. „Je to největší soubor mauritiů pohromadě na celé zeměkouli. Jsou čtyři, všude jinde mají maximálně dva,“ zdůraznil spolupořadatel výstavy František Beneš.

Bombajský dopis
Zdroj: Facebook/Praga 2018

Modrý mauritius, červený mauritius a další dva mauritiové na bombajském dopise mají dnes hodnotu kolem 220 milionů korun. Český investor je koupil před dvěma lety za celkem 160 milionů a původně chtěl své jméno na pražské výstavě odtajnit. Nakonec si to ale rozmyslel.

První britské známky mimo ostrovy

Vzácný modrý mauritius, který do Prahy dorazil, je nejlépe zachovalým kusem ze souboru těchto dvanácti známek z poloviny 19. století. Červených mauritiů je na světě o dva kusy více. Všechny navrhl Joseph Osmond Barnard, nesou podobiznu královny Viktorie a vydány byly 20. září 1847 na ostrově Mauritius v Indickém oceánu. Po Anglii to byly první známky vydané v rámci britského impéria; v samotné Velké Británii první známky vyšly o sedm let dříve.

Náklad mauritiů dosahoval pěti set od každé barvy, červená měla hodnotu jedné pence, ta modrá dvou. Většinu známek použila v roce jejich vydání manželka mauritijského guvernéra lady Gommová, která místní honoraci rozesílala pozvánky na slavnostní bál. Francouzi se na něm měli usmířit s novými koloniálními pány z Velké Británie, kteří jim o čtyřicet let dřív ostrov sebrali.

Připoután řetězem k zápěstí: legendární modrý mauritius je v Praze (zdroj: ČT)
Vydáno pod