Utajený český sběratel vystaví v Praze světové unikáty – modrého a červeného mauritia

Praga 2018 vystaví modrého a červeného mauritia od českého sběratele (zdroj: ČT24)

Filatelisté ze 75 zemí světa už se chystají na srpnovou světovou výstavu známek Praga 2018 pořádanou ke 100. výročí založení státu. Do Česka přivezou vroubkované unikáty odhadované pojistné hodnoty kolem pěti miliard korun. Mezi nejvzácnější bude patřit modrý a červený mauritius, které před dvěma lety koupil zatím neznámý český sběratel – a na výstavě možná vystoupí z utajení.

Investor z Prahy koupil nejslavnější světové známky v roce 2016 za cenu kolem sta milionů korun. Nejspíše v Londýně tehdy pořídil rovnou tři unikáty najednou – modrého a červeného mauritia a také bombajský dopis s dalšími dvěma červenými mauritii.

„Můžeme mluvit o ceně v řádu dvou set až dvou set dvaceti milionů korun. Žádný obraz, žádná starožitnost, žádný diamant v českých soukromých rukách se s tím nedá srovnat. Toto je podstatně výše,“ domnívá se znalec filatelie David Kopřiva.

Obě známky byly vydané 20. září 1847 na ostrově Mauritius. Tehdy ještě stály jen pár pencí a šlo o vůbec první známky britské koloniální říše vydané mimo Velkou Británii. Známky navrhl Joseph Osmond Barnard a nesou podobiznu královny Viktorie. Většina jich byla využita na pozvánky k plesu, které posílal tehdejší mauritijský guvernér sir William Maynard Gomm.

Orazítkovaných mauritiů je nyní na světě dvacet (12 červených a 8 modrých), nepoužitých jen šest – čtyři modré a dva červené. Dvě známky jsou ve sbírce královny Alžběty II., další dvě ve sbírce berlínského muzea. Modrou i červenou variantu v nepoužitém stavu mají jen na jediném místě na světě: v muzeu na ostrově Mauritius.

Modrá známka je slavnější, červená zase vzácnější. Jejich vzácnost spočívá v tom, že byly vydány v poměrně malém množství (po 500 kusech) s nápisem Post Office (poštovní úřad). Nejcennější jsou obálky, na kterých jsou nalepené obě známky. Jde o tzv. Bordeaux cover.

V roce 1848 vyšly obdobné známky, ale již se změněným nápisem Post Paid (poštovné zaplaceno), který lépe vystihoval jejich poštovní funkci. Protože jich bylo vyrobeno více, nemají už takovou hodnotu. 

Červený a modrý mauritius
Zdroj: ČT24

Obálka je ofrankovaná dvojicí červených mauritiů. Dopis odeslal 4. ledna 1850 reverend L. Banks působící na Mauritiu na adresu Biblické společnosti v Bombaji. Nese otisky poštovního razítka úřadu Port Luis.

Obálka byla objevena roku 1897 panem Ch. Howardem na bombajském bazaru. Již příští rok ale šťastný nálezce dopis prodal a od té doby změnil majitele ještě několikrát. V roce 1917 se stal součástí proslulé sbírky A. F. Liechtensteina, kde zůstal až do roku 1968. Tehdy ho zakoupili známí filatelističtí obchodníci bratři Weillové z New Orleansu, kteří ho vlastnili dalších více než 20 let.

Poslední prodej proběhl ve Švýcarsku v roce 2016, kdy se stal majitelem této rarity český sběratel.

Zdroj: Praga 2018

Bombajský dopis
Zdroj: Facebook/Praga 2018

Světové výstavy známek probíhaly na našem území od roku 1938. Už tehdy byla výstava velkolepá. Zúčastnily se jí poštovní správy z třiadvaceti států.

O padesát let později vystavoval v Praze americký miliardář Du Pont nejdražší známku světa – Britskou Guayanu. Dnes by stála deset milionů dolarů. Anglická královna tehdy poslala svého modrého mauritia. Z Anglie budou na výstavě známky i letos. Československé osudy připomenou ty, které vydal londýnský exil za války.

Nejdražší česká známka bude chybět

Chybět naopak bude nejdražší česká známka – čtyřkorunová zelená s obráceným přetiskem z roku 1919 vydražená v březnu za víc než devět milionů korun. Nový vlastník, galerista z Prahy, se s pořadateli nedohodl. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Původně rakousko-uherská světlezelená známka na žilkovaném papíře s obráceným přetiskem Pošta československá měla v době vydání hodnotu čtyři koruny. Převrácený přetisk je rarita. Známý je pouze tento jediný kus.