Kauza H-System: Právník družstva Svatopluk podal ústavní stížnost

Události: Ústavní stížnost někdejších klientů H-Systemu (zdroj: ČT24)

Právník družstva Svatopluk Lubomír Kincl podal ústavní stížnost proti verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého se mají bývalí klienti H-Systemu vystěhovat z bytů v Horoměřicích.

Družstvo Svatopluk mimo jiné žádá, aby Ústavní soud odložil vykonatelnost rozhodnutí o vyklizení bytů, aby se lidé nemuseli vystěhovat. Lhůta pro opuštění domovů totiž vyprší zhruba za deset dnů. Konkurzní správce Josef Monsport avizoval, že rozhodutí soudu nehodlá bezodkladně vykonat, podle Kincla na to ale nejde spoléhat.

Monsport České televizi po podání ústavní stížnosti řekl, že stále platí jeho prohlášení, že do ukončení sporu nikoho vystěhovávat nebude. Nevadí mu tedy, pokud věc přezkoumá další orgán. „Doufám ale, že Ústavní soud náležitě přihlédne i k legitimnímu očekávání a dobré víře dalších stovek poškozených věřitelů H-Systemu,“ dodal.  

Monsport: Doufám že ÚS přihlédne i ke stovkám věřitelů H-Systemu (zdroj: ČT24)

Kincl nechtěl konkrétní obsah ústavní stížnosti před novináři blíže komentovat. Zmínil pouze, že jedním z bodů je porušení práva na spravedlivý proces. Stížnost chce nejdříve představit premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ministru spravedlnosti Janu Kněžínkovi (za ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. „Předpokládám, že bezodkladně poté text zpřístupníme médiím,“ dodal.

Soud by měl podle stížnosti také zvážit, zda vzhledem k mimořádnosti případu věc neprojednat mimo pořadník běžné agendy. Emeritní soudce Ústavního soudu Stanislav Balík ale pro to důvod nevidí. „Je zde celá řada jiných stěžovatelů, kteří také mají věc, která je důležitá a také možná souvisí s odkladem vykonatelnosti,“ řekl České televizi.

Podle Balíka ale bude záležet i na dalším vývoji. „Pokud by se konkurzní správce exekučně nedomáhal vyklizení bytů a dále by se jednalo, tak v podstatě nehrozí žádné nebezpečí z prodlení a není důvod, proč by mělo být rozhodováno mimo pořadí,“ dodal. 

Zástupce poškozených klientů Martin Junek nicméně doufá, že jim Ústavní soud vyjde vstříc a přistoupí k případu s jistou dávkou lidskosti. „Všechny rodiny jsou v zoufalém stavu. Nedokážu si vůbec představit, jak by vypadala situace, kdyby se měly vystěhovávat,“ uvedl. Násilné vyvlékání lidí by podle něj byla strašná ostuda. 

Mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková uvedla, že soud bude nyní se stížností nakládat jako s každým podobným podnětem. V úterý stížnost podle rozvrhu práce připadne konkrétnímu soudci zpravodaji. Další postup pak záleží na úvaze soudce.

Nejvyšší soud minulý měsíc vyhověl dovolání konkurzního správce Josefa Monsporta, když rozhodl, že bývalí klienti H-Systemu a stavební družstvo Svatopluk musí horoměřické domy opustit.

Podle soudu totiž tyto domy spadají do konkurzní podstaty zkrachovalého H-Systemu. Rodiny je tak podle soudu obývají neoprávněně. Pražský městský i vrchní soud původně Monsportovu žalobu na vyklizení těchto domů zamítly.