Padlí vojáci byli povýšeni. Letoun s jejich ostatky nad Českem doprovodí gripeny

Letoun s ostatky padlých vojáků nad Českem doprovodí gripeny (zdroj: ČT24)

Ministr obrany Lubomír Metnar povýšil tři padlé české vojáky z Afghánistánu Martina Marcinu, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka do hodnosti štábních praporčíků. Ve středu přistane letoun s jejich ostatky za doprovodu gripenů na ruzyňském letišti. Pietního aktu se zúčastní  také prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš.

Všichni tři zabití čeští vojáci, jejichž ostatky přiveze speciál do vlasti, dostanou nejvyší armádní vyznamenání – Kříž obrany státu.

Tři vojáci padli v neděli při hlídce mimo základnu, kde na ně zaútočil sebevražedný atentátník. Byli součástí jednotky, která převzala ochranu spojenecké základny Bagrám letos v dubnu. Zpět do České republiky se měli po půlročním působení vrátit v říjnu. Při útoku zemřel rotný Martin Marcin (36) a desátníci Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25).

Události ČT: Padlí vojáci byli povýšeni (zdroj: ČT24)

Ostatky vojáků přiveze zpět do České republiky vojenský speciál ve středu. „Pro armádu má návrat našich hrdinů nejvyšší důležitost, vezeme je domů, do vlasti, k jejich rodinám a se všemi poctami, které jim náleží,“ uvedl první zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun.

Vojenský speciál odstartuje v úterý v nočních hodinách. Na palubě bude Jiří Verner, jakožto generál zodpovědný za velení a řízení jednotek v misích a operacích. Spolu s ním tam bude velitel 42. mechanizovaného praporu Daniel Cekul, kaplan a psycholog.

„Letadlo odstartuje do Prahy tak, aby přistálo zítra v 16 hodin a 15 minut. Nad územím republiky jej doprovodí letadla našich vzdušných sil, gripeny s ním poletí až k letišti,“ dodal Baloun. 

Lidé budou moci vojákům vzdát poctu

Smutečního aktu se zúčastní rodiny padlých vojáků. Přítomni budou i zástupci armády a 42. mechanizovaného praporu z Tábora, kde padlí vojáci sloužili. Také premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý potvrdil, že se kvůli rozloučení s padlými vojáky vrátí z dovolené dřív. U piety na ruzyňském letišti bude přítomen také prezident Miloš Zeman a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Účast v úterý na twitteru potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je pověřen i řízením ministerstva zahraničí.

Podle Vlastimily Cyprisové z tiskového oddělení generálního štábu potrvá pietní ceremoniál zhruba půl hodiny a bude bez projevů politiků, pouze vojenský kaplan pronese smuteční proslov.

Po přistání letounu budou rakve s ostatky padlých vyneseny na katafalky. Hlavní kaplan armády Jaroslav Knichal pronese smuteční slovo. Následovat bude státní hymna. Asi půlhodinový ceremoniál bude ukončen přenesením rakví do tří připravených aut. Těla vojáků následně převeze kolona, kterou doprovodí Hradní stráž a Vojenská policie.

Lidé budou moci vzdát vojákům poctu po cestě, která povede přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí. Z Vítězného náměstí odveze kolona ostatky padlých do Ústřední vojenské nemocnice.

„Mohu také oznámit, že všechny rodiny souhlasily s pohřby s vojenskými poctami,“ dodal Baloun. Pohřby se budou konat v místech, která si určí rodiny padlých vojáků.

Před čtyřmi lety, kdy při sebevražedném útoku zemřelo pět českých vojáků, byly rakve padlých při převozu zabaleny do české vlajky. Rakve z letounu po příletu vynesla za zvuků smuteční hudby čestná stráž a vystavila je na černě zahalené katafalky na letištní ploše. Vojenský kaplan poté přednesl smuteční řeč a modlitbu za zemřelé. Pietní akt zakončila státní hymna.

V Ostravě na počest padlých zhasnou dominanty

K uctění padlých vojáků se ve středu v poledne po celé České republice rozezní sirény, v době přistání letadla na pražské Ruzyni také zvony pražských kostelů, uvedlo pražské arcibiskupství na Twitteru.

A v Ostravě na třech dominantách města zhasne od středečního večera do čtvrtečního rána jinak obvyklé osvětlení.  V Ostravě se nerozsvítí radniční věž, Most Miloše Sýkory ani Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice.

Padlí vojáci byli povýšeni, nad Českem je doprovodí gripeny (zdroj: ČT24)

„Škála barev, kterou je možné při různých příležitostech měnit, zůstane nevyužita. Ostrava tak vzdá hold třem vojákům a připomene jejich nejvyšší oběť v boji proti terorismu,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. 

Svíčky se rozhořely na několika pietních místech

V Česku stále chybí památník pro novodobé válečné veterány. Květiny a svíčky tak lidé v Praze nosí k pomníku hrdinů z druhé světové války. Pietní místa na  připomínku padlých vojáků byla vytvořena třeba i v Mokrouších na Plzeňsku, odkud pocházel jeden ze zemřelých Patrik Štěpánek. Obec v nich zřídila pietní místo u kapličky. Lidé z okolí se shodují, že Štěpánek, který byl na první zahraniční misi, byl slušný a dobrý kluk, jeho úmrtí označují za tragédii pro rodinu. Dívčice na Českobudějovicku, kde bydlel Marcin s rodinou, zvažují, že vyrobí pamětní desku, která ho bude připomínat.

Velmi smutný je příběh Kamila Beneše. Oženil se v roce 2016 a letos se mu narodil syn. Tomu jsou teď tři měsíce, ale Kamil Beneš ho nikdy nedržel ve svých rukou. Syn přišel na svět totiž až týden po jeho dojezdu do Afghánistánu. Beneš žil v Hluboké nad Vltavou. Město nabídlo rodině, aby si vybrala na hřbitově jakékoli místo, kde bude Beneš pochovaný.  

Sbírka pomůže pozůstalým

Každá rodina dostane ze zákona jednorázové odškodnění, některým pak budou pravidelně každý měsíc vypláceny sirotčí a vdovské důchody. Ministerstvo obrany ale částky záměrně tají. „Lidský život nejsme schopni penězi vyjádřit, i ty nepříliš vysoké částky se staly předmětem závisti některých lidí a my se tomu snažíme předejít,“ vysvětlil plukovník Eduard Stehlík, ředitel odboru válečných veteránů Ministerstva Obrany České republiky.

Podle předsedkyně výboru Vojenského fondu solidarity (VFS) Lenky Šmerdové se téměř okamžitě po oznámení úmrtí vojáků vzedmula vlna solidarity vojáků i občanů. 

„Úžasné je, že lidé nečekali, jestli s něčím přijdeme,“ řekla Šmerdová k solidaritě lidí. Do úterní 15 hodiny bylo ve fondu přes 600 tisíc korun. VFS se podle ní už ozvala soukromá společnost, která chce poslat příspěvek, nebo vojáci z různých útvarů, že pošlou na fond větší částky. Pokud se někdo podle Šmerdové rozhodne rodinám pomoci i jiným způsobem, iniciativu VFS přivítá. 

  • Vojenský fond solidarity uspořádal mimořádnou sbírku. Příspěvky mohou lidé posílat do konce srpna na účet číslo 44665522/0800 s variabilním symbolem 918 nebo cestou dárcovské SMS podle toho, jakou částku se rozhodnou věnovat, a to ve tvaru DMS VFS 30,  DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90 na číslo 87777.

Po úmrtí pětice českých vojáků v Afghánistánu v červenci 2014 se například konal ve prospěch pozůstalých rodin benefiční koncert nebo byla prodávána trička. VFS vznikl právě po událostech z roku 2014. Vybírá peníze od stálých i jednorázových dárců, z příspěvků pomáhá vojákům a jejich rodinám v nesnázích, do kterých se nedostali vlastní vinou. Podporuje podle Šmerdové třeba kvalitu života dětí vojáků, kteří zahynuli při plnění služebních povinností, nebo pomáhá při zdravotních potížích vojáků.

„Je strašně důležité, že fond může pomoct okamžitě,“ poznamenala Šmerdová. Zdůraznila, že úkolem fondu není suplovat kompenzace vojákům, které plynou ze zákona. Fond například dokáže pomoci v případě, kdy je postižen voják, který má děti s družkou. Ze zákona mají totiž nárok na odškodnění v případě smrti či zranění vojáka jen manželka, děti či jeho rodiče.

Výbušnina nebyla vyrobená „na koleně“

O návratu českých vojáků na hlídky v Afghánistánu rozhodne na místě ve středu společně s místními americkými veliteli zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner. Snaha armády je, aby se tak stalo v řádu několika dnů, řekl v úterý Baloun. Armáda útok nyní vyšetřuje, potrvá to podle něj delší dobu. Vojáci chtějí co nejdříve vyhodnotit, zda některé okolnosti brání opětovnému zahájení hlídek.

Události: Smrt českých vojáků zaznamenal bezpilotní letoun (zdroj: ČT24)

Při vyšetřování tragédie se také zjišťuje, kdo byl útočník a zda měl komplice nebo kdy a kde mohlo být vyrobeno použité výbušné zařízení. Podle Balouna byla síla výbuchu veliká, a zařízení proto nebylo vyrobeno „na koleně“.

Čeští vojáci od útoku nejezdí mimo základnu a plní jiné úkoly, starají se třeba o zbraně či mají jinou organizovanou činnost. Cílem je vojáky zaměstnat, aby neměli čas přemýšlet o tragické události. Nikdo z vojáků dosud podle Balouna nepožádal o stažení zpět do vlasti. V Bagrámu působí zhruba 170 Čechů. Vojenským speciálem do Bagrámu přicestují i dva psychologové. Baloun to označil za standardní krok.