Řídit dvě ministerstva v období prázdnin se zvládnout dá, tvrdí Hamáček

Jan Hamáček hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle Jana Hamáčka, který teď vedle ministerstva vnitra vede také resort zahraničních věcí, není možné dlouhodobě sedět na obou vládních křeslech. Teď v období prázdnin, kdy se koná méně summitů, to prý ale zvládnout jde. Hamáček to prohlásil v Interview ČT24 s tím, že by chtěl mít řádného ministra zahraničí v řádů týdnů. Zda ČSSD hledá nového kandidáta za Miroslava Pocheho, ale nechtěl komentovat.

Je možné najednou zvládat pozici ministra vnitra a ministra zahraničí?

Náročné to je a je evidentní, že to není možné zvládat po nějakou dlouhou dobu. Je to situace, kterou sociální demokracie nezavinila, my nebyli původci té mojí dvojrole. Ale stáli jsme o to odblokovat situaci, zajistit pro zemi stabilní vládu. To se podařilo.

Otevřeně řečeno, v době prázdnin se to zvládat dá. Ta aktivita v oblasti zahraniční politiky je menší, summitů je méně. Já mám za sebou jednání na Radě pro vnější záležitosti, byl jsem na summitu NATO, teď mě čeká ještě další setkání ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni.  Ale těch oficiálních akcí přes léto moc není. Dlouhodoběji se to zvládat nedá a my tu situaci řešíme.

Premiér chce samostatného ministra v září. Vyhovíte mu?

Pokud do té doby najdeme řešení, tak to tak bude. Novináři se mě pořád ptají na to samé a já říkám – ano, tu situaci řešíme, není to otázka dnů a my ji vyřešíme.

Nic nenasvědčuje tomu, že by prezident chtěl kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho jmenovat. Pokusíte se tedy najít nového kandidáta?

To teď nebudu komentovat, dokud nevyčerpám všechny možnosti jednání jak s panem prezidentem, tak s panem premiérem. Na začátku, když ta situace nastala, tak jsem řekl, že to chci řešit a že bych byl rád, aby to bylo vyřešeno v řádu týdnů či měsíců. A stanovil jsem nějaký termín přes prázdniny.

Cítíte jistý tlak, když premiér řekl, že chce, aby bylo vše vyřešeno v září?

Pan premiér je ve stejné situaci jako já, protože mu jsou pořád kladeny ty samé otázky. Jakkoli jsme řekli, že potřebujeme čas, abychom to vyřešili.

Kdy byste ale chtěl tuto situaci vyřešit? 

V horizontu týdnů bych byl rád, aby to bylo vyřešeno.

Nenaráží ČSSD na své vlastní hádky a tlaky při vybírání vhodného kandidáta?

Do toho výběru se žádné vnitrostranické hádky či spory nepromítají. My máme jasný seznam pěti kandidátů na ministry, který schválilo předsednictvo, a tuším jednomyslně. Já se jen pohybuji v intencích toho usnesení.

Zprávu o hospodaření rozvědky nechtěl Hamáček komentovat

Minulý týden jste také obdržel zprávu o kontrole hospodaření Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Ta se týkala i údajně chybějících odposlouchávacích zařízení Agáta. Můžete být konkrétnější v tom, o co se jednalo? 

Nemohu, protože můj předchůdce zadal vedení ÚZSI, což je naše civilní rozvědka, úkol provést kontrolu. Ta kontrola proběhla, já jsem minulý týden obdržel kontrolní závěry, ale jsou vedeny v režimu tajné. Takže já opravdu nemohu komentovat, co je závěrem té zprávy. Mohu vám říct, že je relativně obsáhlá.

Zítra se sejdu s vedením ÚZSI a budeme jednat o některých pasážích té zprávy, protože to je velmi složitá materie a já potřebuji ještě odpovědi na některé otázky, které s tím souvisejí. Pak se se zprávou seznámí pan premiér, který je dalším z adresátů. Pan premiér je na dovolené, takže předpokládám, že jeho kopie leží na Úřadu vlády v tajné spisovně. Takže o tom budeme jednat s panem premiérem a potom přistoupíme k nějakým opatřením.