Po téměř čtyřech měsících se vrátily vlaky na sesutou trať mezi Chebem a Chomutovem

Propadl se svah a kolej zůstala viset. Teď se tam vrátily vlaky (zdroj: ČT24)

Po opravě sesunutého železničního náspu na trati mezi Dalovicemi a Hájkem na Karlovarsku byl v pondělí po 18:00 na trati obnoven provoz osobních vlaků. Sesuv na téměř čtyři měsíce omezil spojení mezi Chebem a Chomutovem. Teď ještě budou vlaky v daném úseku projíždět omezenou rychlostí.

První vlak s cestujícími, který úsekem projel, byl osobní vlak Os7013 s pravidelným odjezdem v 18:22 z Karlových Varů. Až do úterního poledne pro vlaky platí pomalá jízda maximální rychlostí deset kilometrů v hodině. Poté pojedou po dobu patnácti dní pomalou jízdou padesát kilometrů v hodině, a to z důvodu monitorování opraveného úseku.

Trať je důležitou spojnicí v Karlovarském kraji. „Denně tady přepravíme až tisíc cestujících a jedná se o jednu z nejvytíženějších tratí v Karlovarském kraji,“ řekl ředitel karlovarského regionálního obchodního centra Českých drah Vladimír Omelka. Ulevilo se tak stovkám cestujících, kteří museli každý den přestupovat na náhradní dopravu mezi Karlovými Vary a Ostrovem.

Traťmistr omezil provoz vlaků už před sesuvem

Na trati se nejprve v polovině dubna objevila lehká závada. Po prohlídce traťmistr raději na jedné koleji zastavil provoz a později dráhy opatření rozšířily i na druhou kolej. Následně se v sobotu 14. dubna svah pod tratí  propadl asi o pět metrů. Jedna kolej v úseku dlouhém zhruba 70 metrů zůstala viset zkroucená ve vzduchu. 

Sesuv trati u Dalovic na Karlovarsku
Zdroj: STRIX

Na trati přitom osobní i nákladní vlaky jezdily běžně rychlostí až 80 kilometrů v hodině. SŽDC původně předpokládala, že se podaří v místě během krátké doby nouzově zprovoznit alespoň jednu kolej, nebylo to ale nakonec možné kvůli nestabilnímu podloží.

Společnost tak přistoupila k sanaci celého náspu, kdy vyměnila železniční vršek, odstranila trakční sloupy i zbytky trakčního vedení. Celá oprava vyšla na 90,7 milionu korun.