Lesy na Kokořínsku zasáhly dva požáry, pokaždé musel do vzduchu vrtulník

S požárem lesa bojovali od rána hasiči na Kokořínsku u Nosálova. Krátce před 13:00 se jim podařilo požár lokalizovat. Nedlouho poté ale vzplál les také u Jestřebic a vrtulník se speciálním vakem musel znovu do akce. Oba ohně byly od sebe vzdálené asi tři kilometry, řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Hasiči pracují s dvěma verzemi příčin požárů, jednou je nedbalost, druhou pak úmyslné zapálení.

U Jestřebic vzplál les v mimořádně obtížném terénu. Hasiči tam vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. U Nosálova platil dokonce nejvyšší stupeň poplachu, odpoledne ho ale hasiči snížili na nejnižší.

Také tam hořel les v kopci a zničil zhruba hektar porostu. Hasiči o požáru dostali informaci kolem 07:30. Zatím není jasné, jak vznikl. „Jednou z pravděpodobných příčin je rozdělávání ohně,“ konstatovala mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. 

Na místo přijelo šestnáct dobrovolných a čtyři profesionální jednotky hasičů. U Jestřebic hořelo les na ploše zhruba 100 krát 150 metrů. V obou případech pomáhal s krocením plamenů vrtulník se zavěšeným vakem na vodu. 

Oba požáry musejí řešit hlavně majitelé pozemků. V jednom případě jde o soukromníka, ve druhém o církev. Michal Šrenk, který se už osm let stará o les u Nosálova, odhaduje škodu asi na 100 tisíc korun. V případě, že budou muset pozemky znovu zalesňovat, mohou majitelé požádat o finanční pomoc i správu CHKO Kokořínsko.